IZBORNI ZAKON

ŽELJKA MARKIĆ 'Skupili smo dovoljno potpisa! Očekujem da će Bauk raspisati referendum'

Još je jednom ponovila kako je cilj referendumske inicijative da se uspostavi pravedniji izborni sustav
Zagreb, 031014.Trg bana Josipa Jelacica.Press gradjanske inicijative U ime obitelji.Na fotografji: Zeljka Markic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Inicijativa 'U ime obitelji' objavila je da je najmanje 368.000 birača, što je po njihovoj procjeni više od 10 posto birača u cijeloj Hrvatskoj dalo svoje potpise za novi referendum. Tvrde kako trenutno imaju 368 tisuća potpisa te da će se konačan broj znati za 10 dana.

Željka Markić pred novinarima je kazala kako sada od ministra Arsena Bauka očekuje da raspiše referendum o promjeni izbornog zakona.

Još je jednom ponovila kako im je cilj da se uspostavi pravedniji izborni sustav te da se jednom zauvijek promijeni način na koji se vlada ovom zemljom.

- Nemam nikakve političke planove, to je obični politički spin, odgovorila je Markić na pitanje planira li nakon ovoga osnovati političku stranku.

Podsjetimo, predloženo referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Ustavni zakon? Ustavni zakon o izmjeni Ustava Republike Hrvatske članak 1. U Ustavu Republike Hrvatske članak 73. mijenja se i sada glasi: Zastupnici se u Hrvatski sabor biraju na vrijeme od četiri godine.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva. Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani se kandidati s pojedine liste utvrđuju isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. Ako su dva ili više kandidata dobila isti broj preferiranih glasova ili se izbor kandidata ne može utvrditi na temelju preferiranih glasova, tada se izabire kandidat koji je prije po redoslijedu na listi kandidata.

U svakoj izbornoj jedinici se bira najmanje 20 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Zastupnička će se mjesta raspodijeliti između izbornih jedinica na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

O područjima izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor donijet će se poseban zakon. Ako se ne donese zakon o područjima izbornih jedinica iz prethodnog stavka, Republika Hrvatska činit će jednu izbornu jedinicu. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju zastupnike u posebnoj izbornoj jedinici.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 3 posto važećih glasova birača. U slučaju da Republika Hrvatska čini jednu izbornu jedinicu za izbor zastupnika, pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 2% važećih glasova birača.

Pravo predlaganja stranačkih i neovisnih lista za izbor zastupnika u Sabor imaju sve političke stranke koje imaju zastupnike u Saboru na dan objave odluke o raspisivanju izbora te političke stranke i skupine birača koji prikupe najmanje 3000 potpisa birača. Nisu dopuštene zajedničke kandidacijske liste dviju ili više političkih stranaka.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem. Način izbora zastupnika nacionalnih manjina uređuje se zakonom kojim se uređuju prava nacionalnih manjina. Zakonom se određuje broj, uvjeti i postupak izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

Članak 2. Ovaj Ustavni zakon stupa na snagu danom donošenja odluke o njegovu prihvaćanju na referendumu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:35