OVO SU ANA I MARINA

ŽELIŠ RADITI U SKANDINAVIJI? 'Zašto ne? Za strojare bez iskustva plaća je 33 tisuće kuna’

Zemlje EU traže sezonce, IT-jevce, liječnike, medicinske sestre, elektrotehničare

Ana, s diplomom iz portugalskog i engleskog jezika, i Marina, s diplomom portugalskog jezika i povijesti, bježe iz Hrvatske.

Prijavljene su na HZZ-u i ne mogu pronaći posao, što ih frustrira.

Zadnja četiri mjeseca sezonski su radile u Portugalu, no nakon povratka u Hrvatsku ponovno su se suočile sa surovom realnošću.

Stoga je njihov prvi korak u tom bijegu iz Hrvatske , kao i mnogih drugih nezaposlenih, posjet Prvom europskom danu poslova koji je jučer održan u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Sajam Eures, inače mreže javnih službi za zapošljavanje država članica EU, održan je u sklopu Sajma poslova koji već tradicionalno organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Kao što su Marina i Ana očekivale, mnogo veća navala posjetitelja bila je na sajmu na kojem su se nudili poslovi u EU. Na Eures se već prijavilo oko 6 tisuća Hrvata, a preko te mreže zaposlenje ih je dobilo oko 30 . Uglavnom stručnjaka iz IT sektora.

Austrija, Njemačka

Definitivno najviše posjetitelja tražilo je posao u ovim zemljama. A te zemlje traže ugostitelje za zimska odmarališta, medicinare, sezonske radnike u poljoprivredi, visokokvalificirani kadar, dok se u nekim pokrajinama traže građevinski radnici. Interes posjetitelja je velik, no velika većina, prema ocjeni onih koji nude posao, ne zadovoljava osnovni uvjet - ne zna njemački jezik. A prizor koji to najbolje dočarava je činjenica da se s austrijskim službenikom o poslu u Austriji razgovaralo na - engleskom jeziku.

Švedska, Norveška, Finska

Završio si strojarstvo, brodogradnju ili elektrotehniku? Nemaš iskustva? Dođi u Skandinaviju i dat ćemo ti godišnju plaću od 400 tisuća kuna. Zvuči predobro, no na te prihode plaćaš porez od 30-ak posto, za stanarinu ćeš dati između 5 i 7 tisuća kuna mjesečno, a hrana je skuplja nego u Hrvatskoj. No, dobit ćeš iskustvo. A sa svakom godinom iskustva plaća ti se povećava za 100-tinjak tisuća kuna. Tako izgledaju razgovori na štandovima ovih zemalja. Zbog toga nije ni čudo da sadašnji studenti FSB-a Roko Roksandić i Tin Vrandečić razmišljaju o odlasku. Uvjet je odlično poznavanje engleskog jezika, zbog čega su obojica već upisali tečajeve.

Belgija, Nizozemska

Lijepo zvuči raditi u Bruxellesu, Antwerpenu ili Amsterdamu i Rotterdamu, no svi koji su došli na štand ovih zemlja, odmah su se i okrenuli. Da bi radio, moraš znati francuski ili nizozemski jezik. A takve je jučer u Pučkom učilištu bilo teško pronaći.

Velika Britanija

Od stranih jezika najbolje nam ide engleski, stoga ne čudi navala na mogoće poslove u toj zemlji. Velika Britanija uvela je ograničenje zapošljavanja Hrvata na dvije godine. Ipak, nude se neki poslovi. Traže se visokoobrazovani IT stručnjaci te osobe za rad u sektoru zdravstva, posebice liječnici specijalisti i medicinske sestre.

Italija

Sezonski radnici u poljoprivredi i turizmu, kućne pomoćnice, znanstvenici i visokokvalificirani radnici traže se u Italiji. Za početak, uvjet je poznavanje talijanskog jezika. Bez zadovoljavanja tog uvjeta, kaže nam službenica, nije moguće dobiti posao.

Bugarska, Slovenija

Ponuda na slovenskom štandu praktički nije ni bilo. Na pitanje što se nudi od poslova, odgovor je bio sljedeći: Zbog ograničenja za sada ništa, no možete poslati životopise i molbe poslodavcima preko maila. Sigurno će se neki zainteresirati za vas. U Bugarskoj nitko od posjetitelja ne bi želio raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:44