PRODAJA NAJVEĆEG HRVATSKOG BOGATSTVA

Zelena akcija i 'franjevci' ustali protiv privatizacije Hrvatskih voda: Kome je to u interesu?

'Zeleni' i 'franjevci' podsjećaju kako su u svim zemljama EU, izuzev Latvije, institucije za upravljanjem resursima voda javne ustanove, a ne javna poduzeća
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Zelena akcija u suradnji s Franjevačkim institutom za kulturu mira te Franjevačkim svjetovnim redom otvoreno su izrazili svoje nezadovoljstvo nedavno započetom privatizacijom Hrvatskih voda. U otvorenom pismu Vladi traže povlačenje izmjena Zakona o vodama iz saborske procedure navodeći kako njima Hrvatska gubi kontrolu nad dragocjenim vodnim bogatstvom.

- Reformu Hrvatskih voda smatramo potrebnom, no ovo je put prema gubitku kontrole nad Hrvatskim vodama, a time i nad vodom kao resursom. Oštro se protivimo privatizaciji svih institucija i poduzeća koja upravljaju prirodnim resursima jer se tim resursima treba održivo upravljati radi dugoročnog javnog interesa, a privatna poduzeća po prirodi stvari njima upravljaju radi uvećanja kratkoročnih profita - stoji u pismu Vladi kojeg potpisuju Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, fra Mijo Đolan u ime Franjevačkog instituta za kulturu mira te Lovro Sučić kao predstavnik Franjevačkog svjetovnog reda.

Smatraju kako se gubitkom kontrole nad prirodnim resursima gubi i mogućnost za dugoročni razvoj zemlje. Traže hitno povlačenje njima spornih zakona. Isto tako, objašnjenje Vlade da su i HEP te Hrvatske autoceste javna poduzeća, što će spomenutim izmjenama zakona postati i Hrvatske vode, 'zeleni' i 'franjevci' ne prihvaćaju podsjećajući kako su u svim zemljama EU, izuzev Latvije, institucije za upravljanjem resursima voda javne ustanove, a ne javna poduzeća.

Zanima ih također u čijem je interesu privatizacija Hrvatskih voda.

- Ima li to ikakve veze s izjavom ministra Jandrokovića koji je prije nekoliko dana na sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton pozvao ulagače iz SAD-a da investiraju u hrvatsko vodno gospodarstvo? - zaključuju potpisnici otvorenog pisma vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 19:11