SMATRAJU DA MOGU SAMI

ŽELE SE DISTANCIRATI OD VLADE Na sljedećim bi izborima IDS istupio iz Kukuriku saveza

Regionalna stranka smatra da bi i sami mogli dobiti dva zastupnika u Saboru
 Srećko Niketić/CROPIX

U vodstvu Istarskog demokratskog sabora ozbiljno razmišljaju o samostalnom nastupu na sljedećim parlamentarnim izborima, a ne više u sklopu Kukuriku koalicije. Zasad je to još neformalna ideja koja, međutim, ima sve više zagovornika u vrhu IDS-a, potvrdila su u razgovorima za Jutarnji dva izvora bliska najjačoj stranci u Istri.

U IDS-u planiraju ostanak u sadašnjoj koaliciji do parlamentarnih izbora, ali procjena je da postoje barem tri razloga zbog čega treba razmisliti o postupnom distanciranju od Vlade Zorana Milanovića.

Prije svega, Milanovićeva Vlada iznimno je nepopularna i identificiranje s njom može naškoditi IDS-u. A IDS-ov ministar Darko Lorencin vodi prilično uspješno Ministarstvo turizma i profilirao se kao jedan od uspješnijih političara.

Trgovina male stranke

Drugo, u IDS-u su uvjereni da bi samostalnim izlaskom na izbore gotovo sigurno osvojili tri saborska mandata, što je upitno u koaliciji sa SDP-om, zbog spomenute nepopularnosti vladajuće koalicije, kao i najavljenog uvođenja preferencijalnog glasanja. Treće, samostalni izborni nastup osigurava autonomiju u kasnijim pregovorima pri sastavljanju vlade, odnosno, u tom sučaju IDS-ovci mogu slobodno odlučiti hoće li podržati Milanovića ili Tomislava Karamarka.

Izborna matematika

Na posljednjim parlamentarnim izborima koalicija SDP-HNS-IDS-HSU osvojila je čak 57 posto, odnosno 134.000 glasova u VIII. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i Kvarner. IDS je osvojio tri saborska mandata, ali u međuvremenu je Damir Kajin izišao iz stranke.

A na izborima 2007. IDS je nastupio samostalno i osvojio 16 posto (38.000 glasača) i također tri zastupnika u Saboru, kao i u Kukuriku koaliciji. Radi usporedbe, koalicija SDP-HSU dobila je osam zastupničkih mandata uz osvojenih 40,9 posto glasova.

Dakle, u IDS-u procjenjuju da bi samostalni (ili možda u koaliciji s nekom drugom strankom) osvojili isti ili veći broj mandata, a ne bi bili vezani predizbornim sporazumima. Usto, posljednjih mjeseci IDS se našao protiv Vlade u dva važna slučaja. Do konačne odluke ipak će proteći još nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:44