UMOTANO U CELOFAN

Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a oštro prosvjeduje: Izjava Pupovca o Vukovaru ni po čemu ne razlikuje od Nikolićeve

ZAGREB - Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a oštro prosvjeduje protiv nedavne izjave potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je Vukovar bio i jest grad Hrvata i Srba, jer se ta izjava, ocjenjuju u Zboru, ni po čemu ne razlikuje od one novoizabranog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad.

Pupovac je, zamoljen za komentar spomenute Nikolićeve izjave, prošli tjedan novinarima u Hrvatskom saboru među ostalim kazao da je " Vukovar bio i Vukovar jeste i grad Hrvata i grad Srba i Vukovar je grad u kojem žive Hrvati i Srbi i tako treba biti".

"Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a oštro prosvjeduje protiv izjave gospodina Milorada Pupovca jer se ona ni po čemu ne razlikuje od izjave gospodina Nikolića, dojučerašnjeg četničkog vojvode i predsjednika Šešeljeve stranke u Srbiji, samo je Pupovac isto stajalište malo umotao u celofan igrom riječi koje nas, ratne izvjestitelje, osobito one koji su izvještavali iz ratnog Vukovara, duboko vrijeđa", navodi Zbor u priopćenju.

Ističe da je Vukovar bio i uvijek će biti hrvatski grad s multietničkim stanovništvom te da će takav i ostati , "a o gradu u kojemu žive i Srbi i Hrvati, odnosno o srpskom gradu Vukovaru, gospodin Pupovac i njegovi istomišljenici kao i njihov novi sponzor iz Srbije, mogu doista samo sanjati i zauvijek će im ostati nedosanjani san".

U Zboru ipak upozoravaju da će takve izjave sigurno potaknuti pritajene velikosrpske duhove "koji žive među nama i koji se nikada neće pomiriti s činjenicom da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, da ponovo dignu glave kao i 1989./90. kada su poticali izazivanje nemira, nesigurnosti, straha i pobune, uz nesebičnu pomoć upravo ovakvih političara u Hrvatskoj kao što je Pupovac te uz sponzorstvo tadašnjeg srpskog predsjednika Miloševića i njegovoga režima".

Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a poziva Pupovca da se javno i nedvosmisleno izjasni priznaje li da je Vukovar bio i da će uvijek biti hrvatski grad. "Ako to ne učini postavljamo pitanje cijeloj hrvatskoj javnosti: može li takav čovjek biti zastupnik u hrvatskom saboru?", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Zbora Darko Dovranić.

Zbor poziva Amnesty International te ostale udruge i pojedince koji prate razvoj demokracije u Hrvatskoj da im se pridruže u osudi Pupovčeve izjave koja, ističe, može biti vrlo opasna i dugoročno utjecati na pogoršanje međunacionalnih odnosa, osobito u ratom zahvaćenim područjima, gdje su hrvatski povratnici uložili nadljudske napore da oproste sve zločine, patnje i zlodjela koja su im nanesena tijekom Domovinskoga rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:33