SPORNO IMENOVANJE

Zbog tužbe protiv sutkinje Pavelin Borzić pada prva optužnica protiv Sanadera?

Tanja Pavelin Borzić donijela je odluku o osnovanosti optužnice protiv Sanadera, koja pada ako se poništi njezino imenovanje
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Upravni sud još nije riješio 27 tužbi koje su suci početkom godine podnijeli protiv zadnje runde sudačkih imenovanja koje je neposredno prije raspuštanja obavilo Državno sudbeno vijeće na čelu sa sucem Ivanom Turudićem.

U prosincu prošle i u siječnju ove godine to je vijeće donijelo odluku o imenovanju 62 sudaca na različite sudove, a ta su imenovanja izazvala čak 27 tužbi nezadovoljnih sudaca. Tužbe su podnesene do kraja travnja, a njihovo rješavanje spada u red prioritetnih predmeta na Upravnom sudu.

- Ti su spisi u radu i uskoro će biti riješeni, najdulje za mjesec dana - rekla je Lidija Prica, glasnogovornica Upravnog suda.

Među tuženima je i odluka DSV-a od 20. siječnja 2011. o imenovanju Tanje Pavelin Borzić za sutkinju Kaznenog odjela Županijskoga suda u Zagrebu. Riječ je o sutkinji koja je 30. rujna ove godine kao predsjednica optužnog vijeća donijela odluku o osnovanosti prve optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera . Ako tužba protiv njezina imenovanja bude uvažena, poništit će se sve odluke koje je ta sutkinja donijela na Županijskom sudu. To praktički znači da, ospori li Upravni sud zakonitost imenovanja Tanje Pavelin Borzić, u pitanje može doći i odluka o osnovanosti prve optužnice protiv Sanadera.

Tužbu protiv njezina imenovanja na dužnost sutkinje Kaznenog odjela Županijskoga suda u Zagrebu podigla je sutkinja građanskog Općinskog suda u Zagrebu Silvija Sunčana Stubičar. Ona u tužbi tvrdi da Tanja Pavelin Borzić 28. srpnja 2010. godine, kad je objavljen natječaj za suca Županijskoga suda u Zagrebu, nije imala osam godina sudačkog staža, što je zakonski uvjet imenovanje za suca Županijskoga suda.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:00