AFERA NA ZAGREBAČKOM FAKULTETU

ZBOG OVOG ČOVJEKA POLICIJA PRETRESA SVEUČILIŠTE 'Nisam znao da radim ilegalno'

Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta, našao se u središtu afere oko poreznog duga zbog kojeg su se sukobili Aleksa Bjeliš i ministar Željko Jovanović
 Lacković/CROPIX

Dogodila se glupost i meni je žao. Umalo sam pao sa stolice kada mi je inspektorica dala do znanja da sam ilegalni radnik - kaže Krešimir Jurak, voditelj Konfucijeva instituta u Zagrebu, za čiji je ugovor o djelu inspekcija rada zatražila poništenje prilikom provjere honorarnih angažmana sklapanih u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o slučaju nepravovaljanog honorarnog ugovora otkrivenog prilikom češljanja radne dokumentacije zaposlenika sveučilišnih službi. Iako još nije službeno potvrđeno da se upravo zbog sumnji da takvih angažmana Rektorat ima još u istragu uključio i MUP, Jurak je ispao prva žrtva istrage.

‘Nemam opravdanja’

- Sa svoje 33 godine našao sam se na ovoj poziciji samo zato jer poznajem pismo i kulturu Kine. Bio sam potpuno iznenađen saznanjem da je riječ o prekršaju zbog kojega je rektor Bjeliš odmah platio kaznu od 30 tisuća kuna. Znam da me moje neznanje ne opravdava, no glavno da je greška ispravljena - kaže voditelji jednog od najznačajnijih sveučilišnih projekata u posljednjih nekoliko godina, čije je radno mjesto inspektorica umalo zapečatila.

Konfucijev institut, naime, za tri dana obilježava svoju drugu obljetnicu, a njegovo djelovanje u Hrvatskoj gotovo u potpunosti financira NR Kina kroz plaće i boravak devet kineskih profesora u Hrvatskoj te projekte u godišnjem iznosu do 200 tisuća dolara. Prethodno je uložila 150 tisuća dolara početnih sredstava za uređenje prostora na drugome katu zagrebačkog Studentskog centra.

Prema ugovoru sklopljenom između Hrvatske i Kine, troškove plaće voditelja instituta plaća Sveučilište u Zagrebu. Jurakov se ugovor o djelu rastegao na više od dvije godine, što inspekcija rada ne tolerira.

- Inspektorica mi je rekla da sam oštećen jer sam umjesto ugovora o radu toliko vremena bio na ugovoru o djelu - kaže nam Jurak, uvjeren da je riječ o slučajnoj grešci. - Ja nisam pravnik, nisam znao da ne smijem biti toliko dugo u honorarnom angažmanu, a vjerujem da isto nije znalo ni Sveučilište. Za nas je to bio džentlmenski ugovor - dodaje.

S rektorom je još u studenome 2010. potpisao prvi autorski ugovor na iznos od oko 2500 kuna za poslove organizacije i strategije otvaranja Konfucijeva instituta u Zagrebu. Točnije, bila su to tri ugovora na razdoblje po šest mjeseci. Kada je institut otvoren, a Jurak je službeno postavljen za njegova voditelja, potpisao je ugovor o djelu na iznos od svega 3200 kuna.

Otišao s Filozofskog

U to je vrijeme još primao plaću kao asistent na Filozofskom fakultetu. Međutim, kako se projekt Konfucijeva instituta počeo naglo razvijati i obim poslova se rapidno povećao, Jurak je donio odluku o napuštanju sigurnog radnog mjesta na Filozofskom.

- Moji honorari nisu iznosili desetke tisuća kuna. Nakon listopada prošle godine primao sam pristojan honorar u okviru hrvatskih uvjeta u iznosu od 5000 kuna i to mi je bio jedini izvor prihoda. Kad ga je inspekcija proglasila nevažećim, napravili smo sporazumni raskid i sada sam zaposlen na ugovor o radu - kaže Jurak, čije koeficijent 1,55 znači plaću od oko 6000 kuna neto. Ne samo da bi više dobivao da je ostao na Filozofskom, gdje je planirao odraditi doktorat, nego bi mu plaća, da je ugovor drukčiji, odnosno da ga ne financira hrvatska strana nego kineska, karikirano rečeno bila - premijerska.

No, kako to da mu se isplatilo napustiti lagodnije mjesto u okviru Filozofskog i prijeći na manji honorarni iznos poprilično velikog projekta koji nije morao uspjeti?

- Normalno da mi se nije isplatilo, no riskirao sam. Moja je procjena da je ovo vrlo važan projekt, ne samo za Sveučilište, već i za samu državu. Ja sam danas najmlađi voditelj Konfucijeva instituta u svijetu (a ima ih više od 400) i vjerujem da naš institut može postati jedan od najboljih. To nije demagogija, ja to doista vjerujem i to vam je ‘moj novac’ - kaže Jurak, potkrepljujući svoje teze informacijom da je zbog zadovoljstva Kine napretkom zagrebačkog instituta ovih dana stigla ponuda o besplatnom korištenju 300 kvadrata u središtu Šangaja za potrebe predstavništva zagrebačkog Sveučilišta u Kini! Voljeli bismo, kaže Jurak, da tu mogućnost iskoristimo zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Gradom Zagrebom kao partnerima u projektu.

Uvjet bio mandarinski

- Doista mi nije bitno što 9 kineskih profesora zaposlenih u institutu u Zagrebu ima veću plaću od mene kao voditelja. Uostalom, od rujna će ih biti 19, a to je zato jer je Kina zadovoljna našim institutom. Napravili smo rovovski posao i danas imamo u Zagrebu više od 500 polaznika naših programa, to je više nego što neki fakulteti imaju upisanih studenata - kaže bivši student sociologije i povijesti.

Zanimljivo je da se na mjestu voditelja Konfucijeva instituta našao nakon poprilične muke u pronalasku stručnjaka koji ima dobre organizacijske sposobnosti i zna mandarinski. Budući da je Sveučilište u Zagrebu jedno od rijetkih bez studija sinologije (takve studije imaju, primjerice, sveučilišta u Beogradu, Ljubljani i Budimpešti), stručnjake koji vladaju kineskim moguće je kod nas nabrojati na prste jedne ruke. Jurak je ispao odličan kandidat, ne samo zbog znanja mandarinskog. Riječ je o vrlo energičnoj osobi s ogromnim znanjem o Kini, zemlji u kojoj je živio dvije i pol godine.

- Iskreno, kad me inspekcija upoznala sa situacijom, došlo mi je da odmah dam ostavku jer nisam želio naštetiti projektu - priznaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:17