POSLOVNI DIREKTOR

ZBOG NJEGA SDP GUBI MILIJUNE'Svake godine zaboravim slati izvješće, ali sam dobar direktor'

Poslovni direktor SDP-a već je dva puta zaboravio na financijsko izvješće i stranku koštao 6 milijuna kuna
 Nina Đurđević/CROPIX

Pogriješio je prošle godine i to je SDP stajalo 5 milijuna kuna.

Istu grešku, nije poslao financijsko izvješće na vrijeme, poslovni direktor SDP-a Dinko Suton napravio je i ove godine zbog čega je stranka ostala bez 600 tisuća kuna.

Zbog svega toga u ožujku je, kako doznajemo u SDP-ovim krugovima, htio podnijeti ostavku. Ali njegov šef Zoran Milanović to nije htio prihvatiti. Navodno je bio jako ljut na njega, a mnogi istaknuti članovi stranke i Predsjedništva SDP-a tražili su njegovu smjenu.

Ali, Milanović ga ne da. Zašto je šefu SDP-a Suton bitan?

Kao prvi razlog naši izvori s kojima smo razgovarali ističu činjenicu da Suton zapravo odlično radi svoj posao. Financijska izvješća su besprijekorna, Državna revizija redovito daje odlične ocjene, a Suton je uveo red i disciplinu kada je riječ o stranačkoj blagajni. Štedi se na sve strane i dobro se posluje s brojnim nekretninama koje SDP posjeduje. No, unatoč tome SDP je 2013. završio s 8,65 milijuna kuna gubitka.

Skupe greške

- S jedne strane štedi na sve strane, a s druge zbog njegovih pogrešaka cure milijuni - kaže nam jedan SDP-ovac.

Koliko je Sutonu bitna štednja govori i jedan događaj iz ožujka ove godine. Naime, zagrebački SDP svake je godine za Dan žena tradicionalno svojim sugrađankama dijelio ruže. Međutim, ove godine Suton je ukinuo tu tradiciju zbog štednje. Bila je riječ o 20-ak tisuća kuna, pa se sada mnogi SDP-ovci s pravom pitaju kako to da se nema za ruže, a ima se za plaćanje skupih pogrešaka.

Drugi, ne manje bitan razlog zbog čega se Milanović ne želi riješiti Sutona je i taj što je on, iako član zagrebačke organizacije SDP-a koja predstavlja svojevrsnu oporbu šefu stranke, u ovom trenutku neutralan.

Kao treći razlog naši sugovornici ističu i to da je Suton na unutarstranačkim izborima nedvosmisleno stao na stranu Miranda Mrsića i cijelo vrijeme zapravo želi srušiti predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića. Milanoviću je tu on bitan jer preko njega može držati na oku struju zagrebačkih SDP-ovaca okupljenih oko Mrsića.

Tehnički problemi

- Poslovni direktor je važna osoba jer on drži ključeve blagajne i odlučuje kojoj će organizaciji dati novac - kažu nam.

Drugi izvor potvrđuje nam da Suton, ako se izuzmu pogreške, dobro radi posao.

- Doveo je u red financije, ali nesmotreno je dva puta pogriješiti na istoj stvari i ne dati suvislo objašnjenje za to - kaže nam taj saborski zastupnik SDP-a.

Što o svemu sam Suton kaže nismo uspjeli doznati jer se nije javljao na telefon. Ali je nedavno poslao priopćenje u kojem je pojasnio da je do kašnjenja izvješća došlo ”zbog tehničkog previda odjela računovodstva, a propust je samoinicijativno ispravljen čim je uočen”.

Linić ostaje u Poslovnom odboru SDP-a?

Slavko Linić već je dugi niz godina na čelu Poslovnog odbora SDP-a koje je zapravo izvršno-operativno tijelo Glavnog odbora i nadzire korištenje materijalnih sredstava stranke te usvaja financijska izvješća. Uz Linića kao predsjednika tu su i četiri člana: Dragica Zgrebec, Milan Stojanović, Venko Ćurlin i Šime Lučin. Nakon Linićeve smjene sada se postavlja pitanje hoće li on i dalje ostati na čelu tog tijela. Neki SDP-ovci misle da bi trebao ostati na tom mjestu bez obzira na to što nije ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25