PRAVNA PREKVALIFIKACIJA

ZBOG NEJASNE OPTUŽNICE SUD PUSTIO PLJAČKAŠE NA SLOBODU!Preokret u slučaju pljačke 1,5 milijuna iz Hypo banke

Općinski sud vratio je optužnicu tužitelju jer se ne zna jesu li pljačkaši u banci prijetili pravim pištoljem, otetim od zaštitara, ili plinskim
 Mario Todorić/CROPIX

Trojica muškaraca koje je policija prije dva i pol mjeseca uhitila i osumnjičila za oružanu pljačku 1,5 milijuna kuna iz poslovnice Hypo banke na Zagrebačkom velesajmu , nakon iznenadnoga obrata na zagrebačkom Općinskom sudu prije nekoliko dana puštena su na slobodu.

Optužnicu koju je protiv njih te još dvojice njihovih navodnih pomagača zbog navedene pljačke podignulo Općinsko državno odvjetništvo odbio je zagrebački Općinski sud, nalazeći da je nejasna te da tužitelji nisu opisali koje su radnje počinili pojedini optuženici.

Budući da im je pritvor bio istoga dana kada je sud donio odluku o odbijanju optužnice, odlučeno je i da se osumnjičenicima ukine i pritvor u kojemu su bili od uhićenja krajem svibnja ove godine, pa su I. N. (30), njegov brat A. S. N. (40) te Ž. S. Š. (22) pušteni iz Remetinca. Ostala dvojica optuženika S. H. (39) i V. R. (45) ostala su iza rešetaka jer su u pritvoru zbog drugih djela.

Sud je odlučio vratiti optužnicu tužiteljima, smatrajući da njezine teze nisu jasno definirane - nisu pojašnjene uloge pojedinih optuženika u pljački, ali prije svega upitne su i kvalifikacije pojedinih djela. Naime, nije jasno radi li se o kvalificiranoj pljački, koja je počinjena pravim pištoljem, ili pak plinskim.

Ova distinkcija također mijenja nadležnost suda - za teži oblik pljačke nadležno je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo i Županijski sud, a za pljačke plinskim pištoljem nadležan je Općinski sud. Tužiteljstvo se odlučilo za lakši oblik pljačke, no nisu pojasnili je li pljačkaš koji je prema svemu sudeći imao plinski pištolj, nakon što je zaštitaru oduzeo pravi pištolj, ostalim zaposlenicima prijetio i pravim, zaštitarevim pištoljem ili samo svojim plinskim.

Ako je zaprijetio pravim pištoljem, više nije riječ o “običnoj” pljački te bi se suđenje trebalo održati pred Županijskim, a ne Općinskim sudom. No postoji još jedan potencijalni problem.

Od svih osumnjičenih jedini je sudjelovanje u pljački priznao zaštitar S. H. koji je, prema svojim riječima, u zamjenu za nepružanje otpora pljačkašima bio nagrađen sa 300.000 kuna. No, on je pljačku priznao bez prisutnosti odvjetnika, što je moguće samo kad se radi o “običnoj” pljački. Ako se pak utvrdi da je u pitanju bilo pravo oružje, njegovo priznanje dano bez odvjetnika više ne vrijedi.

Nakon odluke da se optužnica ne potvrdi, sud je istoga dana zaključio da otpadaju i osnove prema kojima su trojica osumnjičenika bila pritvorena.

Kako se slagala slaba optužnica

8. 5. 2012.

Opljačkana poslovnica Hypo banke na Zagrebačom velesajmu. Pljačkaši maskirani motociklističkim kacigama odnijeli 1,59 milijuna kuna

29. 5. 2013.

Za pljačku osumnjičena petorica muškaraca, među njima i zaštitar koji priznaje da je za pljačku dobio 300.000 kuna; jedan od osumnjičenikaotprije je u pritvoru zbog drugih djela

21. lipnja 2013.

Podiže se optužnica za pljačku

srpanj 2013.

Odvjetnici u odgovorima na optužnicu tvrde da njezini navodi nisu obrazloženi

9. kolovoza 2013.

Optužno vijeće odlučuje da je optužnica nejasna i vraća je na dopunu, istoga dana ukida rješenje o pritvoru protiv optuženika i oni izlaze na slobodu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:35