KARLOVAC

Zbog koronavirusa HDZ ostao bez većine u Vijeću, neočekivano im pomogao - SDP

HDZ je ostao bez većine u Gradskom vijeću. Doduše, samo privremeno, jer su tri vijećnika te stranke završila u samoizolaciji
Damir Mandić
 Robert Fajt/Cropix

Pandemija koju je prouzročio koronavirus uvukla se u sve pore društva, u Karlovcu je počela utjecati čak i na političke odnose. Zbog nje je, naime, HDZ ostao bez većine u Gradskom vijeću.

Doduše, samo privremeno, jer su tri vijećnika te stranke završila u samoizolaciji, no i to je bilo dovoljno da vladajuća gradska garnitura odluči ništa ne prepustiti slučaju i odgodi sjednicu za petak, te da ona tada bude - online.

HDZ-u, kako nije imao dovoljno ruku ni za tu odluku, neočekivano je pomogao SDP, podržavši takav prijedlog, pa je tako održan samo aktualni sat. Zato je na njemu bilo burno, a sijevalo je iz Živog zida te iz klupa nezavisnih vijećnika.

Očekivano je Filip Jarnević (ŽZ) bio protiv takve odluke, kad su mu besmislene sve pandemijske zaštitne mjere. Nezavisnu Mariju Bodrožić Zorić zanimalo je zbog čega se doista odgađa sjednica: zbog opasnosti širenja virusa ili zbog straha što vladajući nemaju većinu. Ona smatra kako je dovoljno vijećnika da se donose valjane odluke te je ovim činom "degradirana oporba, tretirana je nevažnom, kao da se radi o neprijateljima grada".

Nezavisni Davor Petračić ne dvoji da je razlog otkazivanju sjednice to što vladajući nemaju većinu, jer "sjednica sigurno ne bi bila odgođena da su bolesna ili u izolaciji tri oporbena vijećnika". Vladajući, smatra on, ne pristaju ni na kakav drugi način rada.

- Mi smo napadani, minorizirani svih ovih godina, na naše prijedloge se išlo đonom i nisu se prihvaćale naše ideje. Nije moguće da posljednje četiri godine, ili ne znam koliko njih unatrag, nitko iz oporbe nije predložio nijednu pametnu, svrhovitu i korisnu ideju. Ove 34 pripremljene su od vladajućih, servirane, pod pretpostavkom da će proći zbog većine, a nisu iskomunicirane s oporbom. U ovom Vijeću odluke se trebaju donositi snagom argumenata, a ne snagom većine, to je demokratski deficit koji nama fali, demokratski deficit stranke koja je pokrala ovu državu, a ovim nedemokratskim načinom vladanja u Karlovcu vi te procese podržavate - rekao je vijećnik Petračić.

Predložio je potom da se sjednica održi te da se izglasa rebalans proračuna, što bi Gradu omogućilo nesmetan rad, no ta ideja nije prošla, već je odgođena za online sjednicu u petak. Gradonačelnik Damir Mandić nije skrivao motive.

- U ovom trenutku nedostaju nam tri vijećnika i nemamo većinu da možemo donijeti odluke koje trebamo. Da smo pametni, mogli smo bez problema srušiti sjednicu, ne bi bilo kvoruma, ali nismo to htjeli. Nije to našom, ni vašom voljom, nego činjenicom da imamo epidemiju i moramo biti odgovorni. Nismo mi toliko isključivi, minimalno sjednica smo odradili online, drugi gradovi i općine su puno više - pravdao je Mandić, a onda dobio potporu 14 ruku (HDZ, HSLS, SDP), dok je šestero vijećnika iz redova nezavisnih i Živog zida bilo protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:09