SKANDAL NA JUGU ZEMLJE

Zbog duga od 3,5 milijuna kuna BLOKIRANA bolnica u Dubrovniku: Primaju samo hitne slučajeve

Vodovod Dubrovnik nije, niti može biti, krivac za situaciju u kojoj se našla dubrovačka bolnica. Uprava Vodovoda u ovom je slučaju reagirala na jedini mogući način, štiteći vlastito poslovanje, zaposlenike i korisnike - ističe se u priopćenju iz Ureda dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića
Dubrovnik, 131211.Ravnatelj dubrovacke bolnice Branko Bazdan sazvao je danas hitnu press konferenciju u bolnici. Tema konferencije za novinare je bila blokiran racun dubrovacke bolnice zbog ovrhe od 3,5 milijuna kuna koju je jutros pustio Vodovod Dubrovnik. Ravnatelj bolnice je najavio mogucnost gasenja tzv. hladnog pogona bolnice na neodredjeno vrijeme dok se bolnica ne oporavi.Foto:Tonci Plazibat / CROPIX
 / CROPIX / CROPIX

DUBROVNIK - Zbog duga od 3,5 milijuna kuna dubrovački Vodovod u utorak je „sjeo“ na račun Opće bolnice u Dubrovniku kojoj je do daljnjeg onemogućeno normalno poslovanje, te će vjerojatno primati samo hitne slučajeve.

Na izvanrednoj konferenciji koju je istog dana popodne, povodom blokade računa sazvao, ravnatelj dubrovačke bolnice Branko Bazdan precizirao je kako je riječ o dugu, evidentiranom do rujna 2009. godine.

Svog prethodnika, sada aktualnog dubrovačkog gradonačelnika nije imenovao, ali s obzirom na datume koje Bazdan navodi, jasno je da se spominje dugovanje nagomilano za bolničkog ravnateljskog mandata Andra Vlahušića.

- Posljednjih šest mjeseci razgovora na relaciji Županija-Grad - Vodovod - dubrovačka bolnica, rezultiralo je jednostranom odlukom o ovrsi - prokomentirao je također Bazdan.

Otkrivši da Grad, pod čijim je patronatom Vodovod, te Županija dubrovačko-neretvanska koja gospodari Općom bolnicom, već pola godine, neuspješno pregovaraju o rješenju dugovanja za vodu.

Ponovio je da najvjerojatnije slijedi „ funkcioniranje bolnice s ograničenjem i obrada samo hitnih slučajeva“, ali i istaknuo kako „neće biti nikakvih promjena za pacijente koji su već u bolnici“, kao i da "ovrha, neće utjecati na već zakazane preglede".

- Ali ne možemo raditi ni normalno, u ovakvim uvjetima - dodao je, Bazdan, najavivši kako će se za pomoć obratiti resornom Ministarstvu zdravstva.

Obznanio je i trenutni, ukupni dug bolnice na čijem je čelu dvije godine, a koji, prema njegovim riječima iznosi „oko 95 milijuna kuna“. Od toga je, tvrdi, „preuzeto 88-89 milijuna kuna duga“.

- Vidjet ćemo koliko ćemo moći raditi ovako, i što se dobavljača tiče. Moramo sa svakim šefom odjela provjeriti, koliko može raditi u okviru budžeta koji ima - kazao je na koncu Bazdan.

Vlahušić: Vodovod nije kriv, plaćajte dugove

Vodovod Dubrovnik nije, niti može biti, krivac za situaciju u kojoj se našla dubrovačka bolnica. Uprava Vodovoda u ovom je slučaju reagirala na jedini mogući način, štiteći vlastito poslovanje, zaposlenike i korisnike - ističe se u priopćenju iz Ureda dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, odakle podsjećaju na pregovore oko duga, tvrdeći da traju „pune dvije godine“, a tijekom kojih je Vodovod „nudio brojna rješenja, među kojima i mogućnost kompenzacije duga preko Hrvatskih voda“.

- Prisilnu naplatu duga Vodovod je morao poduzeti, jer istječe zastara i da ju je uprava propustila provesti, oštetila bi vlastito poduzeće, a ovrha je izvršena samo na onaj dio, na koji ističe zastara, ne i na ukupni dug. Direktor Vodovoda najavio je i mogućnost povrata dijela novca u obliku posudbe, kojim bi se već tijekom sljedećih nekoliko dana, bolnici omogućilo normalno poslovanje - dodaju u priopćenju iz Vlahušićeva Ureda, poručivši da je „Grad Dubrovnik solventan", te će ako im bolnica zatraži pomoć, "rado to odobriti“.

Spominju i ulaganje novca iz gradske blagajne u dubrovačku bolnicu u protekle dvije i pol godine, s čime će, „nastaviti i u budućnosti, ako uprava bolnice i Dubrovačko-neretvanska županija to dozvole, s obzirom na to da financiranje zdravstva nije u nadležnosti gradova“.

Ističu i kako je Vodovod „samoinicijativno snizio cijenu vode za Opću bolnicu koja od 1.1. 2011. plaća cijenu „za kućanstvo, a ne kao ranije za gospodarske subjekte, čime je omogućena ušteda bolnici od oko 600 tisuća kuna u tekućoj godini“.

- Bolnica zbog svojih financijskih problema ne smije uskratiti građanima ljudska, zakonska niti prava pacijenata, a ako svoje obveze nije u stanju sama servisirati, Grad Dubrovnik kao partner joj stoji na raspolaganju - poručuju na koncu priopćenja iz dubrovačkog protokola.

Podsjetimo i da je u Gradu Dubrovniku, pod čijim je patronatom Vodovod, na vlasti SDP-ova koalicija predvođena HNS-ovcem Androm Vlahušićem, dok je na čelu Županije dubrovačko-neretvanske koja gospodari Općom bolnicom - HDZ-ova vlast predvođena županom Nikolom Dobroslavićem.

U Vodovodu tajac

Pojašnjenja o blokiranju računa dubrovačke Opće bolnice zatražili smo i u Vodovodu, ali tamošnji predsjednik uprave Branko Negodić, nije se javljao na telefon, premda nam je sat-dva ranije, opravdavši se gostima i gužvom, to obećao. Ni direktor Vodovoda - Pero Mišković u popodnevnim satima nije odgovarao na pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:20