ZAKAZAO SUSTAV HITNE

Zbog čega nisu na vrijeme stigli na mjesto sudara? Djevojka je umirala pod autom, a liječnici su zakasnili 15 minuta

Zapresic, 230112. Prometna nesreca na petom kilometru autoceste A2 u smjeru Zagreba izmedju cvora Zapresic i cvora Jankomir u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila i ozlijedjene tri osobe.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Život 17-godišnje I. F., koja je prošlog četvrtka smrtno stradala u prometnoj nesreći u Strošincima pokraj Županje, možda je mogao biti spašen da je organizacija Hitne medicinske pomoći funkcionirala onako kako bi trebala biti ustrojena.

Kada se oko 23 sata dogodila nesreća u kojoj su, osim I. F., teške ozljede zadobile još četiri osobe, iz 32 kilometra udaljenih Račinovaca u pomoć prvi kreće dr. Slavko Pecirep. On je liječnik u pripravnosti.

Prioritet - ozljeda kuka

Na mjesto udesa putuje sam u službenom Citroënu Saxo jer je vozač sanitetskog vozila Vlatko Sučić, koji je također bio u pripravnosti, po nalogu drugog liječnika u Vinkovce vozio pacijenticu za koju se sumnjalo da je prije desetak dana ozlijedila kuk. U Račinovcima, gdje je Dom zdravlja u Županji temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije organizirao pripravnost, u timu nema medicinske sestre, iako bi je trebalo biti.

Na putu prema mjestu nesreće dr. Pecirep prolazi kroz Drenovce gdje je također, sukladno mreži hitne medicine, trebao biti organiziran tzv. tim 2 u kojemu su dva medicinska tehničara, od kojih je jedan i vozač.

Ondje je u tu svrhu napravljena i zgrada, no iako je to mrežom pokrivenosti trebalo biti organizirano, u Drenovcima nema tzv. tima 2. Mjestu na kojem se dogodila nesreća, Strošincima, Drenovci su bliži 12 kilometra od Račinovaca odakle je, bez sanitetskog vozila (koje je bilo u 65 kilometara udaljenim Vinkovcima) i medicinske sestre koje nema u timu, sam krenuo dr. Pecirep.

Drenovačkog tima nema

Da bi stigao do mjesta nesreće, trebalo mu je više od pola sata. Da je, pak, u Drenovcima, kako je trebalo, bio ustrojen tzv. tim 2, oni su u Strošince, na mjesto nesreće, mogli stići 15-ak minuta ranije. Kako ćemo vidjeti, tih 15 minuta bilo je itekako važno.

Očito svjestan da s onim što ima u liječničkoj torbi neće moći puno učiniti u pružanju pomoći stradalima, dr. Pecirep zove Dom zdravlja u Županji gdje dežura tzv. tim 1 u kojemu su liječnik, medicinska sestra i vozač. Nakon njegova poziva i oni se, predvođeni dr. Damirom Belogravićem, upućuju prema mjestu nesreće. Strošinci, gdje stradali čekaju pomoć, a najteže ozlijeđena 17-godišnja djevojka pokazuje znakove života, udaljeni su od Županje 39 kilometara, no zbog brojnih zavoja i loše ceste vozilu Hitne pomoći trebat će više od pola sata.

Djevojka već bila mrtva

- Kad sam stigao na mjesto nesreće, vidio sam da je dr. Pecirep došao neposredno prije nas - kaže dr. Damir Belogravić.

- Policajac mi je rekao da je nesretna djevojka, kad su oni stigli, plitko disala i hroptala. Ja sam mogao samo ustanoviti smrt, a na temelju izjave policajca zaključio sam da je djevojka umrla 15 do 20 minuta prije našeg dolaska. Ne znam točan uzrok njene smrti jer ih može biti nekoliko, od loma vratne kralježnice i traume središnjeg živčanog sustava do krvarenja iz lubanje, ali to će pokazati obdukcija.

Sreća je u nesreći to što osim djevojke, koja je već bila mrtva kad je Hitna pomoć stigla, ostalih četvero sudionika udesa, iako teško ozlijeđeni, nisu bili u životnoj opasnosti. Svi su ukrcani u jedno vozilo i prebačeni u zdravstvenu ustanovu, no u takvim bi uvjetima, da im je trebalo pomoći tijekom transporta, liječnik bio nemoćan.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, Mato Matić, ni dva dana nakon nesreće nije znao da je u pružanju hitne pomoći unesrećenima u Strošincma bilo velikih problema. Kad smo razgovarali s njim u subotu prijepodne, rekao je da ništa o tome ne zna te da će se raspitati kod ekipe koja je izašla na mjesto nesreće. Poslije nam je rekao da je sve napravljeno kako treba, a na pitanje kako je bilo moguće da vozač u pripravnosti iz Račinovaca ode u Vinkovce, odgovorio je da Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije s tim nema ništa.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:42