NOĆNA DRAMA

ZAVRŠIO SASTANAK U BANSKIM DVORIMA, NEMA KONAČNE ODLUKE O CRNOJI Ministar branitelja neće biti na prvoj sjednici Vlade!

Nakon jutarnjeg sastanka Crnoja je pri izlasku iz Banskih dvora rekao: Još uvijek sam ministar!
 EPH

>>> NOVO 1:22 Odluka o ministru Crnoji još nije donesena, ni nakon maratonskog sastanka u Banskim dvorima koji je završio oko 1.20. Kako neslužbeno doznajemo iz Vlade, odluka se ne želi donositi naprečac, već pravnici žele detaljno proučiti svu dokumentaciju. Sastanak će se nastaviti sutra (četvrtak), a Mijo Crnoja neće biti na prvoj sjednici Vlade.

Doznajemo da će, nakon što su Vladini pravnici analizirali dokumente koje je u Banske dvore donio Crnoja, u četvrtak biti pozvani i vanjski pravni konzultanti kako bi ih i oni pregledali.

Sudionici sastanka iz Banskih su dvora otišli automobilima, službenih izjava za medije nije bilo (Foto: Goran Mehkek / EPH)

-------------------------

00:34 Sastanak u Banskim dvorima nije gotov, a sudeći prema riječima glasnogovornika HDZ-a Ivana Jabuke, kojega citira televizija N1 , mogao bi potrajati sve do jutra.

-------------------------

23:00 Još uvijek nema nikakvih informacija iz Banskih dvora, sastanak je i dalje u tijeku, a ispred zgrade Vlade čekaju novinarske ekipe.

Foto: Goran Mehkek / EPH

-------------------------

21:50 Već satima traje sastanak u Banskim dvorima ministra branitelja Mije Crnoje s premijerom Tihomirom Oreškovićem te potpredsjednicima Vlade Tomislavom Karamarkom, čelnikom HDZ-a i čelnikom Mosta Božom Petrovim o tome hoće li Crnoja biti smijenjen s obzirom na afere koje su se, s njime u vezi, pojavile u medijima.

Na razgovoru je i predsjednik HDZ-ovog odbora za veterane Josip Vidović, a neslužbeno se doznaje da su cijelo popodne konzultuirani i pravnici.

Crnojinu ostavku zatražila je i saborska oporba, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja.

Novinari i snimatelji pred Vladom očekuju izjave nakon sastanka.

Premijer Orešković ranije je proučio da se želi naći s Crnojom i da će potom imati stajalište o tome, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je tad da će Crnoja, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran. Predsjednik Mosta Božo Petrov je, na opaske da je Crnoja sam priznao da je namjenski dobiveni kredit za izgradnju obiteljske kuće oročio, rekao da znaju kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, pa očekuju da tako postupi i druga strana.

-------------------------

18:59 I dalje je u tijeku sudbonosni sastanak, koji je započeo oko 15 sati. Osim ministra Mije Crnoje i premijera Tihomira Oreškovića, u Banskim su dvorima i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov te tajnik HDZ-ova Odbora za veterane Josip Vidović.

-------------------------

16:55 Sastanak na kojem se odlučuje o sudbini ministra branitelja Mije Crnoje i dalje je u tijeku.

-------------------------

Premijer Tihomir Orešković danas je u Saboru rekao kako se jutros našao s kompromitiranim ministrom branitelja Mijom Crnojom, te da će se i popodne opet s njim sastati kada će sve biti jasnije vezano uz njegovu moguću smjenu:

- Onda ćete znati moj stav. Sve će biti jasno. Ne bih sada komentirao hoće li biti smijenjen, kada sjednemo popodne i kad popričamo, onda ću to vrlo jasno komunicirati – rekao je Orešković. Saborom su se već proširile neslužbene informacije kako postoji vrlo velika vjerojatnost da će ministar biti smijenjen, odnosno da će od njega vladajuća koalicija i premijer tražiti da sam podnese ostavku, iako to još uvijek nitko javno ne govori. Međutim, znakovita je i Oreškovićeva poruka da će popodne biti sve jasnije.

Predsjednik Vlade je, povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust, sudjelovao u svečanom dijelu programa u Hrvatskom saboru, gdje je razgledao i izložbu vezanu uz tu tematiku. Komentirao je i jutrošnji sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. - S predstavnicima MMF-a sastali smo se jutros, imali smo jednosatni ručak, bili su i guverner Vujčić i ministar Marić. Poruke su vrlo pozitivne. Vrlo ćemo jasno komunicirati naše reforme kako bi poboljšali ekonomiju. Pitao sam ih otvoreno o njihovim idejama, ja sam izložio naše planove, da smanjimo dug te da pokrenemo reforme u 2016., te ispunimo ciljeve u 2017. – rekao je Orešković.

Na pitanje oko moguće smjene Dragana Lozančića, šefa SOA-e, premijer je odgovorio da će biti promjena ako se „gospodin ogriješio o zakon“. - Ali, to ćemo još vidjeti – poručio je Orešković.

U Saboru je i zamjenik premijera Tomislav Karamarko, koji je novinarima izjavio: - I ja ću tijekom poslijepodnevnih sati razgovarati s Crnojom. Ako je kriv, morat će otići, ako nije, ostat će, izjavio je Karamarko. Na pitanje o sudbini šefa tajne službe Lozančića, šef HDZ-a kratko je replicirao: - Tu priču svakako treba istražiti...

Brkić napao novinare: 'Jeste li vi suci ili što? Je li netko prekršio zakon trebaju utvrditi institucije'

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u srijedu da će državne institucije tek utvrditi je li novi ministar branitelja Mijo Crnoja prekršio zakon.

Na upit hoće li Crnoja i dalje biti ministar nakon medijskih tvrdnji da je prijavio lažnu adresu stanovanja zbog izbjegavanja plaćanja prireza Gradu Zagrebu, Brkić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da po njegovim saznanjima hoće.

Također je oštro uzvratio novinarima na pitanje kako to da se ne odriče Crnoje bez obzira na njegovo kršenje zakona protupitanjem "jesu li oni suci ili što".

Je li netko prekršio Zakon o prebivalištu tek trebaju utvrditi institucije Republike Hrvatske, rekao je Brkić. "On je moj prijatelj, on je moj suborac, ali ako je netko kršio zakon, pa da je i rođeni brat, mora odgovarati pred zakonom", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:30