SPOR U HAAGU

ZAVRŠILA RASPRAVA O GRANIČNOM SPORU Slovenci: 'Iznenadili smo Hrvate jakim dokazima'

Najmanje što Slovenija očekuje od Suda je rješenje koje je predložio nikad potpisani sporazum Račan - Drnovšek
Otocec, 060213.Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusic i Karl Erjavec, sastali su se u Otoccu ob Krki kako bi pronasli zadovoljavajuce rjesenje za problem Ljubljanske banke.Na fotografiji: Vesna Pusic i Karl Erjavec.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Usmena rasprava pred Arbitražnim sudom koji bi trebao konačno riješiti pitanje granice između Hrvatske i Slovenije završila je danas.

Time je okončan i drugi dio postupka u kojem su dvije strane, Zagreb i Ljubljana, iznosile svoje stavove.

Pismeno pa usmeno

Prvo su sudu dostavile svoje podneske, zatim su imale vremena da odgovore pismeno na podneske, a protekla dva tjedna dva su pravna tima, uz podršku šefova diplomacije, iznosila svoje stavove te još imala vremena i reagirati na iskaze druge strane.

Slovenija je, unatoč tajnosti postupka, medijima dostavljala neka od stajališta svog tima. Tako je izašla informacija da je Ljubljana tražila kompletnu Savudrijsku valu kako bi na taj način osigurala da joj Sud može mirno osigurati izravni kontakt s otvorenim morem. Najmanje što Slovenija očekuje od Suda je rješenje koje je predložio nikad potpisani sporazum Račan - Drnovšek. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je poručio i da je hrvatski tim bio “iznenađen slovenskim argumentima”.

Zagreb za pravo

Zagreb, koji se protivio javnoj raspravi kako se ona ne bi politizirala - treba imati na umu da su u Sloveniji izvanredni parlamentarni izbori 13. srpnja - ostao je pak pri svom stajalištu da Sud treba donijeti pravorijek na temelju međunarodnog prava.

Suci izlaze na teren, odluku će donijeti početkom 2015. godine

Sada su dakle zaključene sve obveze dviju strana pred Arbitražnim sudom. Sažetak svega što su rekli hrvatski i slovenski pravni tim bit će uskoro objavljen kao sažetak od strane tajništva Suda te će se moći vidjeti s kojim je argumentima koja strana izašla pred suce. A oni će se sada povući na dugotrajno vijećanje. Da podsjetimo, u Sudu je ukupno pet sudaca, jedan iz Hrvatske, profesor Budislav Vukas, te jedan iz Slovenije, Jernej Sekolec. Uz njih sujoš tri vrlo ugledna međunarodna pravnika. Tijekom rada iza zatvorenih vrata suci će pregledavati pisane materijale, uzeti u razmatranje i usmeno iznesene argumente, a prema potrebi i izaći na teren kako bi pregledali kako izgledaju sporne točke. Konačna odluka može se očekivati najranije početkom iduće godine, a obvezujuća je za obje strane koje su Arbitražni sporazum, potpisan u Stockholmu, ratificirale u parlamentima.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:35