ZAKLJUČCI NACIONALNOG VIJEĆA

ZAVRŠEN SASTANAK HDZ-a Karamarko: 'Zbog SDP-a je tripartitna vlada 'passe', ali idemo pronaći neki način da sve tri strane surađuju'

Predsjedništvo HDZ i Nacionalno vijeće stranke sastalo se u 10 sati
 Boris Kovačev / CROPIX

13.54 - Nakon što je više od tri sata trajala sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a u hotelu Panorama Tomislav Karamarko se obratio novinarima nakon završetka sastanka: - Na zaključcima još uvijek radimo, naša sjednica nastavlja se večeras u stranci gdje ćemo ih definitivno formirati. Zasad mogu reći nešto u duhu tih zaključaka - mi pozivamo i dalje na suradnju, na razgovore, mi smo za zajedništvo, kao što smo prije šest mjeseci pozvali SDP da razgovaramo o krucijalnim problemima ovog društva, prije svega o gospodarstvu. Tako i danas pozivamo na razgovore o svemu.

Predsjednik HDZ potom je nastavio: - Što se tiče tripartitne Vlade, mislim da je to passe s obzirom na odluke Glavnog odbora SDP-a u subotu, gospodina Milanovića i njegovih vrlo neprikladnih izjava. Ali, idemo pokušati pronaći način da sve tri strane surađuju. Kakav bi to bio model suradnje, vrijeme će pokazati. Možemo razgovarati i o nestranačkom premijeru, i ta je opcija na stolu, ali naš je uvjet da se o tome razgovara u paketu. Mi stoga pozivamo na daljnje razgovore kolege iz Mosta i danas-sutra, ako s njima formiramo koaliciju i saborsku većinu, u svakom slučaju mislim da će Hrvatskoj biti potreban konsenzus oko nekih krucijalnih problema.

Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
Zagreb, 141215. Sjednica predsjednistva HDZ-a u hotelu Panorama.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Milijan Brkic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovačev / CROPIX

Na pitanje novinara o Glavaševoj izjavi da je HDZ tražio od HDSSB-a podršku za sastavljanje Vlade, prvi čovjek stranke je odgovorio: - Ne, nismo na taj način. S njim smo samo kontaktirali, kao i s drugima, u procesu komunikacije tijekom ovih postizbornih procesa. S koliko potpisa idem kod predsjednice? Ako se dogovorimo s Mostom, imat ćemo ih više od 80, ustvrdio je Karamarko odgovarajući i na Milanovićevu izjavu da HDZ niti s Mostom neće imati većinu: - Poznato je da su Milanovićeve izjave dio iracionalnog govora koji nema veza sa stvarnošću...

Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
Zagreb, 141215. Sjednica predsjednistva HDZ-a u hotelu Panorama.Na fotografiji: Bozidar Kalmeta.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovačev / CROPIX

Za kraj su okupljeni novinari pitali Karamarka je li Tomislav Ćorić kandidat za nestranačkog premijera: - Nismo razgovarali o imenima, opet me svodite na trgovca. Još sam na sastanku u Esplanadi rekao da nema nedodirljivih i svetih imena...

--------------------------------------

12:05 - Članovi Predsjedništva HDZ-a uzeli su stanku od pola sata, ali i dalje ne žele novinarima iznositi bilo kakve detalje svojih razgovora koji traju već dva sata, javlja Tportal.

Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV
Zagreb, 141215. Sjednica predsjednistva HDZ-a u hotelu Panorama.Na fotografiji: Ivan Suker i Zeljko Dilber.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovačev / CROPIX

--------------------------------------

10:23 - Predsjedništvo HDZ i Nacionalno vijeće stranke sastalo se u 10 sati kako bi odlučilo o Mostovu prijedlogu za formiranjem tripartitne vlade kojoj bi na čelu bio nestranački premijer.

Most je naime na zajedničkom sastanku s koalicijama predvođenima SDP-om i HDZ-om u zagrebačkom hotelu Esplanade prošli ponedjeljak predložio tripartitnu vladu kojoj bi na čelu bio nestranački premijer. Po tom prijedlogu, jedna od dviju velikih koalicija bi na dvije godine dala prvog potpredsjednika Vlade, a druga predsjednika Sabora, a nakon dvije godine dužnosnici bi se "zarotirali". Most za sebe traži poziciju drugog potpredsjednika Vlade, a SDP-u i HDZ-u dali su tjedan dana da odgovore na ponudu.

Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocijenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom te još jednom podržao predsjednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade, no Milanović je nakon sastanka kazao kako to ne znači da su odbili Most, nego HDZ.

Nakon što je u subotu Glavni odbor SDP-a odbio Mostov prijedlog o velikoj koaliciji, HDZ je priopćio kako su očekivali da će 'antireformski SDP odbiti prijedlog Mosta'.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je u subotu da je SDP odbijanjem njihova prijedloga o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi - odbio i Most, koji će mu do utorka dati šansu da se predmisli u slučaju da Mostov prijedlog prihvati HDZ.

- Mi ćemo sada pričekati odgovor HDZ-a i ako ta stranka zauzme stav poput SDP-a - onda neka te dvije stranke nađu modalitet za izlazak iz ove pat pozicije. A ako HDZ prihvati Mostove prijedloge, nastavit ćemo razgovore s njima s time da SDP najdalje do utorka, kada imamo Nacionalno vijeće, može promijeniti svoju odluku - rekao je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:47