OZBILJNI INCIDENT

ZATAŠKANO IZVJEŠĆE OKRŠAJU Osam hrvatskih vojnika napadnuto je u Afganistanu u svibnju, a MORH je šutio

Unatoč tomu što nije bilo ozlijeđenih, incident o kojem MORH do sada nije izvijestio smatra se jednim od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji

Ministarstvo obrane zataškalo je da je osam članova Oružanih snaga u svibnju ove godine napadnuto u Afganistanu.

Vidljivo je to iz Izvješća o sudjelovanju Oružanih snaga RH u Afganistanu o kojem će Vlada raspravljati na svojoj sutrašnjoj sjednici, na kojoj bi trebala biti donesena i odluka o nastavku hrvatske vojne misije u toj zemlji.

Kako stoji u izvješću, patrola Afganistanske narodne armije u kojoj je bilo i osam pripadnika OSRH u svojstvu mentorskog tima, napadnuta je nakon uništavanja improvizirane minske naprave. Napadači su otvorili puščanu vatru na patrolu, a upotrijebili su i projektile. Pripadnici ANA-e uzvratili su paljbu, no hrvatski vojnici tijekom incidenta nisu upotrijebili oružje. Nije bilo ozlijeđenih.

Unatoč tomu, incident se smatra jednim od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji, zbog čega nije jasno zašto ministarstvo nije informiralo o tom događaju, kao što to inače čini putem priopćenja i objavama na svojim web stranicama.Osim tog incidenta, zabilježena su i sva slučaja samopropucavanja, no MORH je javnost o tim događajima promptno izvijestio.

U izvješću se spominje i da je Hrvatska u godinu dana na misiju u Afganistanu potrošila 275,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:16