SLUŽBENE STATISTIKE

ZASTUPNICI REKORDERI Tko se najviše javlja za riječ, a tko u tri i pol godine nije ni zucnuo?

Zbog nepoštovanja poslovnika izrečeno je 56 stegovnih mjera - 42 opomene i 14 oduzimanja riječi
 Davor Pongračić / CROPIX

Apsolutni saborski rekorder je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji je u protekle tri i pol godine za mikrofon u Saboru stao čak 1815 puta. U stopu ga prati bivši laburist Branko Vukšić sa 1620 javljanja u sabornici, a u redovima najveće oporbene stranke najaktivniji je Ivan Šuker.

Taj nekadašnji HDZ-ov ministar financija za riječ se javio 1574 puta, a od toga čak 714 puta za repliku. Šuker obara još jedan rekord - ima najviše izrečenih kazni zbog istupa, ukupno devet, od toga šest opomena i tri oduzimanja riječi.

Izbori do veljače 2016.

Među SDP-ovcima u Saboru se najviše može čuti Ingrid Antičević Marinović sa 576 javljanja, od toga 423 replike ili odgovori na repliku. Pokazuju to podaci službene statistike Hrvatskog sabora o aktivnostima zastupnika u ovom mandatu, odnosno 7. sazivu zaključno sa 16. sjednicom jer 17. još traje.

Danas bi se ovaj saziv Sabora trebao posljednji put sastati u ljetnom zasjedanju budući da prema Ustavu zasjedanje mora završiti do 15. srpnja. Iako će se zastupnici naći u klupama i na jesen, od iduće godine imat ćemo novi sastav Sabora jer se do sredine veljače moraju održati parlamentarni izbori.

U protekle tri i pol godine Sabor je donio ukupno 777 zakona, od kojih čak 624 u hitnoj proceduri. Odbijeno je 38 zakonskih prijedloga, a jednoglasno doneseno njih 303. Unatoč tome što se najveća oporbena stranka nije pretrgnula u predlaganju vlastitih zakonskih rješenja te su u proceduru uputili svega njih nekoliko, HDZ-u se ne može prigovoriti na saborskoj aktivnosti.

Njihovi su se zastupnici javljali ukupno 11.890 puta, odnosno prosječno je to 290 javljanja po zastupniku, što je gotovo dvostruko više od Kluba SDP-a koji ima ukupno 6397 javljanja ili 112 po zastupniku. No najmarljiviji su zastupnici Laburista - do nedavno ih je u Klubu bilo šestero, a imaju ukupno 3192 javljanja.

Prespavali mandat

Premda se HDZ-ovce itekako čuje u sabornici, upravo njihov predsjednik Tomislav Karamarko predvodi listu zastupnika s najmanje javljanja. Statistika bilježi tek 5 njegovih istupa sa saborske govornice, od toga samo dva uime Kluba te tri replike.

U klub onih koji su ovaj mandat gotovo prespavali, unatoč plaćama od 16.000 kuna naviše, ulazi Željko Kerum bez ijednog javljanja, kao i SDP-ovci Josip Vuković i Darko Ledinski.

HDZ-ovac Perica Jelečević javio se tek dva puta, kao i njegova stranačka kolegica Marija Rapo, koja je u Saboru zamijenila glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Ona je, čini se, krenula njegovim stopama jer su u Brkićevoj statistici ostala zabilježena tek četiri javljanja.

Zbog nepoštovanja poslovnika predsjedavajući Sabora izrekli su ukupno 56 stegovnih mjera - 42 opomene i 14 oduzimanja riječi. A Vladu su zastupnici zatrpali s 2578 pitanja u kojima prednjače Laburisti. Svi njihovi zastupnici, od kojih su neki postali nezavisni, uputili su 977 pitanja, najviše predsjednica Nansi Tireli - 260. Od Vlade često odgovore traži i čelnica ORaH-a Mirela Holy, koja je uputila 152 pitanja, te nezavisni Jakša Baloević sa 115.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:35