ETIČKI KODEKS

Zastupnici će se morati ispričati za svaku uvredu

 CROPIX

Saborski zastupnici do kraja siječnja trebali bi dobiti Etički kodeks, a do 10. siječnja svi klubovi zastupnika dobit će radnu verziju dokumenta.

Zaključeno je to jučer na sastanku predstavnika HDZ-a, SDP-a, Mosta i HNS-a s predsjednikom Sabora Božom Petrovom. Etički kodeks, prema inicijalnoj ideji i radnom tekstu koji nije konačan, neće sadržavati sankcije za one koji se ne budu pridržavali tog dokumenta, nego će se saborski zastupnici morati javno ispričati ako se ogriješe o kodeks. Primjerice, uz uobičajena načela da se ne smije vrijeđati druge zastupnike i govoriti neistine, saborski zastupnici ubuduće bi - ako se usvoji takav dokument - prije svog izlaganja u Saboru morali javno reći jesu li na bilo koji način usko vezani uz tu raspravu, odnosno postoji li možebitni privatni interes zastupnika da govori baš o toj temi.

Postoji ideja i da se javno kaže od koga su dobili neku informaciju, s time da tu postoji ograda da se ne spominju osobe koje bi se time ugrozile. Sabor bi mogao imati i još jedno stalno radno tijelo koje bi se zvalo Etički odbor, međutim, to je također tek ideja. U tom bi odboru sjedila tri predstavnika vladajućih i dvoje iz opozicije. No, u razgovoru s nekim zastupnicima oporbe, ali i iz HDZ-a, čini se da su i sami svjesni da možda nije najpametnije osnivati još jedno tijelo, kad već imamo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, te tako gomilati administraciju.

Tu postoji i opasnost da se Etičko povjerenstvo zatrpa prijavama zastupnika jer bi mu svatko mogao slati prijavu i zbog najmanjeg odstupanja. Pitanje je onda tko bi procjenjivao je li riječ o uvredi prema nekome od kolega ili samo žustroj raspravi. Kada je pak riječ o nedoličnom ponašanju u sabornici, da zastupnici poput Ivana Pernara jedu pizzu dok traje rasprava, ili neprimjerenom odijevanju, to će se rješavati izmjenama Poslovnika,.

Sljedeći korak

Radne skupine je da pregledaju iskustva drugih zemalja, a uzor bi, kažu nam, mogli potražiti u Švedskoj. Radna skupina pozvat će i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kako im se ovlasti ne bi preklapale, a tražit će se vjerojatno i pomoć akademske zajednice.

- Moramo paziti pri izradi Etičkog kodeksa jer mi imamo prilično dobro regulirana ta pitanja kroz Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o pravu na pristup informacijama, saborski Poslovnik... Dosta je toga već pokriveno postojećim aktima - kaže nam jedan od zastupnika koji su sudjelovali u jučerašnjoj raspravi. Dojam je da većina klubova nema ništa protiv donošenja kodeksa koji je predložio Petrov, samo je pitanje hoće li se na kraju uspjeti dogovoriti o sadržaja dokumenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:56