HRVATI ZNAJU ŠTO ŽELE

Zašto žele u Uniju: Eurofili vjeruju u rast standarda, jaču pravnu državu i više demokracije

Zagovornici ulaska u EU odgovarali su anketarima zbog čega će zaokružiti Da
 Elvir Tabaković/CROPIX

U trećem dijelu terenskog istraživanja što ga je u siječnju za Novu TV provela agencija Ipsos Puls, zagovornici ulaska u EU odgovarali su anketarima zbog čega će zaokružiti Da.

‘Nema alternative’

Više od 39 posto eurofila glasovat će za pridruživanje zato da bi mogli slobodno putovati, zapošljavati se i studirati u europskim zemljama: trećina njih vjeruje kako će doći do postupnog rasta životnog standarda, a trideset posto ispitanika koji će danas glasovati za ulazak u Uniju očekuju bolje funkcioniranje institucija, jačanje pravne države i dodatnu demokratizaciju našeg društva. 14,5 posto Hrvata koji žele u Uniju drže kako za Hrvatsku nema alternative, a njih 11,2 posto veseli se “ulasku Hrvatske u krug najrazvijenijih država”. Naposljetku, samo 11 posto misli da će Hrvatska imati financijske koristi od fondova Europske Unije.

Nada u bolji standard

Važno je, i zanimljivo, da Hrvati, sudeći po ovom istraživanju, ne glasuju za Europsku Uniju iz ideoloških razloga, nego, prije svega, zbog konkretnih koristi koje bi nam Unija mogla donijeti , pri čemu se mogućnost zapošljavanja i studiranja u inzozemstvu, kao i slobode kretanja unutar europskih granica čine osobito atraktivnima.

Dodamo li tome i visok postotak ispitanika koji se nadaju porastu standarda, te jačanju pravne države, čini se da hrvatski građani vrlo precizno znaju što žele od EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33