POZADINA DOGOVORA

ZAŠTO SU SINDIKATI ODUSTALI OD ŠTRAJKA Vlada obećala da više neće rezati plaće i nije bilo - Ribića

Sporazum je potpisala većina sindikata, a ne samo 11 sindikata koji su bili u sporu
 Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Sporazum između sindikata državnih i javnih službi i Vlade postignut je danas u Ministarstvu rada te sutra neće biti štrajka u školama niti blokade državne mature. Nakon dugotrajnih pregovora sindikati su se uspjeli dogovoriti s Vladom oko oduzetih 3 posto plaće, odnosno oko toga kada će se na plaću vratiti oduzetih 3 posto.

- Sa strane Vlade smo izuzetno zadovoljni da smo postigli sporazum sa sindikatima državnih i javnih službi o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama u situaciji kada državni proračun bude to mogao. S druge strane se Vlada obavezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatak za staž. Ono što nam je drago jest da smo nakon pregovora došli do zajedničkog stava i da štrajka neće biti. Nema pobjednika, nema poraženih. Svi smo odgovorno tome pristupili. Ovo je pobjeda svih nas koji smo zajedno pregovarali - rekao je Mirando Mrsić, ministar rada.

'NE PADA MI NA PAMET ŠTRAJKATI DOK ZEMLJA GRCA U PROBLEMIMA' Čak 62 posto Hrvata protiv štrajka sindikata

A zajedničkim stavom Vlada se obavezala da će kada tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan ponovo sjesti za stol sa sindikatima i pregovarati o načinu, odnosno modalitetu povrata koeficjenata. Znači, tek kada tri mjeseca BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, raspravljat će se o povratu oduzetih tri posto na plaće u državnim i javnim službama. Također, Vlada je postavila uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto.

- Nakon dugih i iscrpnih pregovora i razgovora zajedno smo kosenzusom donijeli odluku. Parafirali smo sporazum koji nam jamči da ove godine neće biti smanjenja plaće i neće biti smanjivanja dodataka koji su u kolektivnom ugovoru na staž. Jednako tako dogovorili smo način na koji ćemo pregovarati o povratku koeficjenata. Uvažili smo situaciju da u tome pregovaramo kada u zemlji bude bolje jer samo nerazumni ljudi bi tražili da se povećaju plaće kada zemlja grca u dugovima i gubitcima i kada pada BDP - dodao je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata u srednjim školama.

Zanimljivo je kako na pregovorima nije bilo Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata te nitko u njegovo ime na sastanku nije parafizirao sporazum. Sporazum je potpisala većina sindikata, a ne samo 11 sindikata koji su bili u sporu, iako je Ribić nakon propalih pregovora u subotu tražio da sporazum potpišu samo sindikati koji su u sporu.

- On je na putu i nije da na sastanak nije došao iz protesta. Nitko nije parafirao u njegovo ime, njegova tijela sindikata će odlučiti u tome. Paraf znači da smo se u ovom trenutku dovoljno sporazumjeli u dovoljnoj mjerii da obustavimo štrajkaške aktivnosti - dodao je Mihalinec.

Na pitanje novinara po čemu se ovaj sporazum razlikuje od jučerašnjeg, Mihalinec je kratko odgovorio.

- Jučerašnji sporazum bio je neprihvatljiv jer su uvjeti u njemu ukazivali da bi moguća rezalizacija samog sporazuma trebala biti tek 2016. ili 2017. godine. To je predugo za čekanje da bi se razgovaralo o povećanju koeficjenata - kazao je Mihalinec i dodao kako je procjena da će se stanje u državi uskoro popraviti.

Željko Jovanović, ministar obrazovanja bio je na pregovorima te je prvi napustio zgradu Ministarstva obraćajući se maturantima koji do tada još uvijek nisu znali hoće li sutra pisati državnu maturu.

- Moja poruka ide svim maturantima. Neka ne budu nervozni. Sutra se nastavlja matura prema predviđenom planu. Želim im da budu uspješni, da ostvare dobar rezultat i upišu željene fakultete. Štrajka u školama neće biti - poručio je Jovanović.

Stipić: 'Sindikat Preporod neće potpisati sporazum s Vladom'

RIJEKA - Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić poručio je danas da Preporod neće potpisati predloženi sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, jer "nije na prodaju i s njim se ne može trgovati". Stipić je na konferenciji za novinare podsjetio kako je jučer održan sastanak s Vladom na kojem je sindikatima ponuđen sporazum kojim se uređuje povećanje plaća nakon završetka krize, čime bi se riješilo pitanje smanjenja bruto plaća za 3 posto.

'DRUGI ĆE IĆI U ŠTRAJK, A ON ĆE SJEDITI U ZASJEDI I NAPADATI' Ribić odgovorio na Stipićeve napade

Prijedlog da će se tih 3 posto vratiti kada BDP dođe na razinu 2008. nije prihvatljiv i Preporod to neće potpisati, posebice zato jer je sporazum pisan po matrici četiri slična, ranijih godina potpisana sporazuma. To je "futuristički manifest", koji sada ne nudi ništa, ni 5 kuna, nego u budućnosti, i tako se već godinama kupuje socijalni mir, rekao je Stipić. Radi se o "odgođenom sindikalizmu" a u tu matricu, "koju je stvorio Vilim Ribić, zajedno sa Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, sada je upao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić".

Dodao je da sindikati koji će potpisati sporazum ništa ne traže, niti im Vlada želi išta dati, pa je sve to žalosno. "Jesam za borbu, da se borimo za sebe, ali ne preko nečijih leđa, osobito ne preko leđa učenika", kazao je Stipić. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:31