ZAKOMPLICIRALO SE SELJENJE

ZAŠTO SMO PLATILI 11,5 MIL. EURA? Zgrada hrvatske misije u EU već dvije godine zjapi prazna

Misija sada unajmljuje zgradu i plaća najam 18.760 eura mjesečno, što je pola milijuna eura u 2 godine

Zgrada od više od 4000 kvadrata na jednoj od najboljih lokacija u Bruxellesu, koju je hrvatska Vlada za 11,5 milijuna eura kupila prije dvije godine, i dalje je prazna. Istodobno, hrvatski diplomati koji rade u stalnom predstavništvu pri Europskoj uniji, a čiji je broj znatno povećan nakon ulaska u EU, smješteni su u nešto više od 1000 kvadrata u ne toliko prikladnoj zgradi za predstavništvo jedne države članice. Prema prijašnjim podacima, Hrvatska plaća 18.760 eura najamnine za smještaj u toj zgradi. Znači da bi preseljenje u novu zgradu u posljednje dvije godine državi uštedjelo 450 tisuća eura!

Ako je suditi prema informacijama koje je Jutarnji list dobio od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, preseljenje našeg stalnog predstavništva u novu zgradu neće se dogoditi tako skoro. Čini se da su prepreke uglavnom birokratske, i to i s hrvatske i s belgijske strane.

Izvedbeni projekt

Ovu je zgradu Hrvatska kupila temeljem odluke Vlade od 17. siječnja 2013. za 11,500.000 eura. Kako su nam potvrdili iz MVEP-a, zgrada je preuzeta u travnju 2013. godine, dakle tri mjeseca prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Ministarstvo napominje da je nakon toga uslijedila izrada glavnog i izvedbenog projekta, čemu je prethodio detaljan stručno-tehnički pregled objekta, tehničko izvješće o stanju građevine jer se radi o funkcionalnom i sigurnosno vrlo zahtjevnom objektu.

Da će još dugo potrajati procedura i poslovi rekonstrukcije spomenute zgrade, jasno je i iz odgovora MVPE-a.

“Izrađena je glavna i izvedbena projektna dokumentacija za izvedbu rekonstrukcije poslovne zgrade, a u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole i ostalih potrebnih dozvola za rekonstrukciju zgrade sukladno propisima Kraljevine Belgije, odnosno regije glavnog grada Bruxellesa. Postupak se oduljio jer nakon objave natječaja prvi put nitko od ponuđača nije zadovoljio uvjete. Nakon tri mjeseca natječaj je ponovljen, odabran je ponuđač i žalbeni rok je prošao bez žalbe. Rok dobivanja dozvola ovisi o belgijskim nadležnim tijelima te samim tim nije moguće odrediti termin početka i završetka radova”, stoji u odgovoru Ministarstva na naše pitanje zašto se kasni s useljenjem.

Sada se još treba objaviti natječaj izvođača radova, za što je dokumentacija pripremljena. Do izbora izvođača proći će tri mjeseca, a radovi neće moći početi niti tada, sve dok ne stigne dozvola belgijskih vlasti.

Dozvola vatrogasaca

Zato niti u Ministarstvu vanjskih poslova ne znaju kada bi se stalno predstavništvo RH pri EU moglo preseliti u zgradu kupljenu prije dvije godine.

“S obzirom na to da se zgrada nalazi u Bruxellesu, dužni smo poštivati zakone i propise Kraljevine Belgije. Preseljenje će uslijediti po završetku rekonstrukcije te po dobivanju svih potrebnih dozvola, kao što je uporabna dozvola, od belgijskih nadležnih tijela (od dokumenata su tu još naprimjer pozitivno mišljenje vatrogasne službe Grada Bruxellesa u vezi sa sustavom vatrodojave “Hrvatske kuće”, sigurnosnih zaštita svih aspekata itd.)”, napominju iz Ministarstva.

Doista, procedure u Belgiji su mučne kada se čekaju dozvole, a sada je, zbog sigurnosnih mjera, sve još teže. Ipak, kada je usvojena odluka o kupnji zgrade, hrvatska Vlada nije računala na takve birokratske prepreke. Još su nam izvori iz Vlade u proljeće 2013. godine rekli kako vjeruju da će se naše predstavništvo u EU preseliti u svoju zgradu i prije članstva Hrvatske, dakle prije 1. srpnja 2013. godine.

U jesen 2013. godine, iako se vidjelo da preseljenje kasni, u jednom trenutku činilo se da je ono blizu. Na zgradi su izvješene zastave Hrvatske i EU, koje su tamo stajale samo nekoliko dana, da bi nakon toga bile maknute. Sada ispred zgrade nema ničega, a ona je prazna. Radi se o zgradi od 4000 kvadrata i 10 etaža, a nalazi se u neposrednoj blizini najvažnijih EU institucija, u Ulici Joseph II. Nakon adaptacije unutrašnjosti zgrade u njoj će ubuduće raditi hrvatski diplomati, a prostor će biti višenamjenski jer će se u njemu moći organizirati i prijemi i konferencije.

Povoljna cijena

Hrvatska je dosad bila jedina država iz regije koja svoje predstavništvo u Bruxellesu nema u vlasništvu već radi u unajmljenom prostoru. U zgradi gdje se sada nalazi hrvatsko predstavništvo tri kata su iznajmljena, a jedan je kat kupljen još 90-ih godina prošlog stoljeća.

Kupnja zgrade procjenjuje se kao najbolja opcija jer za prostor koji je hrvatska Vlada kupila za nešto više od 11 milijuna eura godišnja najamnina bi bila najmanje milijun eura. Prije šest godina navodno su tu zgradu belgijski procjenitelji procijenili na 13,7 milijuna eura, oko dva milijuna eura više od cijene koju je Hrvatska platila. Zato je u vrijeme kupnje zgrade ovaj korak predstavljen kao ušteda na dulji rok.

Inače, u Bruxellesu je praksa da države članice Europske unije kupuju zgrade za svoje stalno predstavništvo pri Europskoj uniji. U NATO-u sve države članice moraju imati svoje diplomatsko i vojno predstavništvo u zgradi tog saveza i, kao članice, ujedno se smatraju i vlasnicima tih prostorija.

• Površina zgrade: 4078 četvornih metara



• Ima 6 nadzemnih i 4 podzemne etaže, a prizemlje ima i terasu od 106 kvadrata

• Zgrada je kupljena 17. siječnja 2013. za 11,5 milijuna eura (2800 eura za kvadrat)

• Najamnina za prostore koje su koristili veleposlanstvo RH u Belgiji i misija pri EU mjesečno je iznosila 18.760 eura!

• 90 posto država EU ima zgrade u svom vlasništvu

• Kada je zgrada kupljena, hrvatska misija imala je oko 70 djelatnika, a sada ima više od 90 zaposlenih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 05:34