BORI SE ZA ŽIVOT

ZAŠTO SE HEROJ IZ GUNJE HTIO SPALITI? 'Štemali smo zidove kad sam čuo zapomaganje i vrisku'

‘Nakon poplave je pomagao obitelji i spašavao životinje, a onda se slomio...’
 Vlado Kos/Cropix

Liječnici u tuzlanskoj bolnici još se bore za život 51-godišnjeg Hasima Halilovića iz Gunje. Tamo je dovezen nakon što se u ponedjeljak u dvorištu svoje kuće polio benzinom i zapalio.

Iako supruzi, sinu i kćeri, kao ni braći i snahama ničime nije dao naslutiti da je spreman na očajnički čin, smatraju da je jednostavno podlegao stanju u kojem se našao sa svojom, ali i svim ostalim gunjanskim obiteljima stradalima od vodene stihije koja je ovaj kraj pogodila u svibnju.

Stalno nešto čekaju

- Normalno da ga je mučilo. Sve nas muči ova situacija i nije nam lako. Čekamo da dođu komisije, da dođe neki materijal. Svi smo u nekim svojim mislima i nikome nije svejedno. On je imao i PTSP, ali opet nitko od nas nije očekivao da bi mogao tako nešto napraviti - pričaju šokirani Hasimov brat Samid i njegova supruga Karolina, koja je u jednom trenutku i zaplakala, jer je Hasim sa svojom obitelji njoj i djeci u prvim danima gunjanske tragedije bio najveći oslonac budući da joj je suprug bio u Njemačkoj.

- Da njega nije bilo, ne znam kako bih sve izdržala - kroz suze je rekla Karolina.

U ponedjeljak su svi bili kod kuće, sanirali posljedice poplave i ništa nije upućivalo na tragediju. No Hasim je u jednom trenutku na dvorištu uzeo petlitarski balon napunjen benzinom i izlio ga po sebi, a onda je drugom rukom upalio upaljač i za tren je bio u plamenu.

- Radili smo kao i svih prethodnih dana. Štemali smo zidove, razbijali podove i ja sam u tom trenutku bio u prednjem dijelu dvorišta kada sam čuo vrisku i zapomaganje. Dotrčali smo do njega i bacali deke, odjeću, sve što smo našli. Ma sigurno smo pet minuta gasili vatru. Bio je sav opečen - još u šoku ispričao je Hasimov brat Samid, koji se s dijelom obitelji vratio iz Tuzle.

Razočarali ga spasitelji

- Ima opekline prvog i trećeg stupnja, 80 posto tijela mu je opečeno i liječnici ga drže u induciranoj komi. Teško nam je jako - dodao je Samid.

U pomoć im je pritrčao i prvi susjed Esad Isaković, koji je, kaže, Hasimu davao umjetno disanje. Brzo su ga unijeli u auto i odvezli u Brčko jer im je to puno bliže od Vinkovaca. Otamo su ga pak, zbog iznimno teškog stanja, prebacili u Tuzlu. Hasim ima PTSP, hrvatski je branitelj, ali mirovinu nije dobio. Bavi se uzgojem argentinskih doga, a ima i koker španijele. I on je, kao brojni Gunjanci, spašavao svoje pse koji su ostali kod kuće, a uz to je vezana i jedna ružna situacija u kojoj se našao.

- Hasim se vratio po njih s još jednom prijateljem. Bila su dva odrasla psa i sedam štenića i nitko im nije smio prići osim njega, jer je kuja sve tjerala. Njih su izvukli, a onda su na povratku čamcem s jednim pravim veslom kupili tuđe mačke, kokoši, piliće... Imali su pun čamac životinja i kada su došli do centra sela oko 20 sati, volonteri koji su ih trebali dočekati i prebaciti na suho otišli su pet minuta ranije. Morali su tamo ostati cijelu noć. To ga je razočaralo - ispričala je Karolina Halilović.

‘Ljudi, tražite pomoć’

Haliloviće je jučer posjetio i tim za psihosocijalnu pomoć. Psihologinja je rekla da im je u ovom trenutku iznimno važno razgovarati s članovima obitelji i pomoći im u prevladavanju stanja u kojem su se našli. Kažu i kako su svakoga dana na terenu i obilaze kuće, jer im se ljudi ne javljaju sami, niti traže pomoć, unatoč tome što su po svim poplavljenim selima podijeljeni letci s brojevima telefona i uputama kako do ove vrste pomoći doći. Stoga su još jednom apelira na sve koji imaju bilo kakvih problema ili primijete da je član njihove obitelji, susjed ili prijatelj u lošem psihičkom stanju da ih pozovu i obrate im se za pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:33