NAREDBA IZ ZATVORA

ZAŠTO SE HDSSB POVUKAO? Od Vlade tražili jamstva za Glavaša pa srušili Ustav

Vrh stranke tražio je jamstvo da će Ustavni sud ubrzati odluku o žalbi, što bi suđenje moglo vratiti na početak
Medjugorje, 200110.Utakmica izmedju NK Imotski - NK Osijek u Medjugorju.Na fotografiji: Branimir Glavas.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

Branimir Glavaš telefonski je, kako smo jučer objavili, iz mostarskog zatvora naredio saborskim zastupnicima HDSSB-a da ne podrže ustavne promjene. Time je, iz usta visokog dužnosnika HDSSB-a, potvrđena informacija koju je dan ranije u priopćenju iznio predsjednik Republike, Ivo Josipović, da je odluka o tome donesena u drugoj državi.

Kao ključni razlog zbog kojeg je HDSSB nenadano odustao od podrške Kukuriku koaliciji u izglasavanju promjene Ustava, prema tvrdnjama osobe bliske vrhu HDSSB-a koja je na suđenju Glavašu svjedočila u njegovu korist, izostanak je jamstva da će Ustavni sud ubrzati odluku o Glavaševoj tužbi. Naime, prema iskazu tog izvora, vrh HDSSB-a tražio je jamstvo da će ta odluka biti donesena brzo.

Na liniji

Glavaševa tužba Ustavnom sudu, kojom se žalio na povredu njegovih ljudskih prava u suđenju za ratne zločine, još nije riješena. Njegovi odvjetnici, Glavaš i vrh HDSSB-a nadaju se da bi Ustavni sud tu tužbu mogao uvažiti. U tom bi slučaju suđenje za ratne zločine počelo iz početka, a Glavaš bi se branio sa slobode. Kako to jamstvo nije dobiveno, zastupnicima HDSSB-a naređeno je da ne podrže ustavne promjene.

Ovo nije prvi put da osuđenik za ratne zločine, Glavaš, izravno utječe na politička zbivanja u Hrvatskoj. U siječnju prošle godine, prema izjavi tadašnjeg predsjednika Kluba zastupnika HDSSB-a, Dinka Burića, Glavaš je iz mostarskog zatvora telefonski intervenirao tražeći da se Burić u Saboru ispriča zbog neodmjerenih riječi zastupnika HDSSB-a, Zorana Vinkovića, upućenih Vojislavu Stanimiroviću, predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke.

Preuređen zatvor

Burić je tada priznao da ga je Glavaš istoga časa nazvao iz mostarskog zatvora i dodao da u pitanju nije bio nikakav presedan, nego da je Glavaš u redovitoj komunikaciji kako s njim, tako i s ostalima iz vodstva HDSSB-a. Javna je tajna, naime, da Glavaš u mostarskom zatvoru ima mobilni telefonski uređaj, odakle praktično upravlja radom stranke. Dio mostarskog zatvora u kojem Glavaš izdržava 8-godišnju kaznu za ratne zločine počinjene u Osijeku preuređen je nedugo nakon njegova dolaska iz Zenice u lipnju 2011. Zatvorska ćelija tako je pretvorena u skromniji ured. Ima pristup internetu, a zahvaljujući kablovskoj televiziji može pratiti ne samo program HTV-a već i lokalne TV postaje u Slavoniji. Kada je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora HDSSB -ov saborski zastupnik Dinko Burić tijesno, u ponovljenom glasovanju, pobijedio u utrci za gradonačelnika Belišća, Slavonska televizija - koja je od osnutka pod izravnim Glavaševim utjecajem - uživo je prenosila taj događaj.

Ratno poznanstvo

Tada se u kadru pojavio Glavašev sin i Buriću u ruke gurnuo mobitel. Na drugoj strani bio je Glavaš, koji je u Mostaru gledao prijenos. Burić je tada, držeći Glavaševu sliku u rukama i znajući da ga ovaj gleda, na rubu suza rekao: “Halo, prijatelju. Volim te. Poštujem te!” Nakon što je iz Zenice prebačen u mostarski zatvor na vlastito traženje, pod obrazloženjem da mu je u Zenici ugrožen život, Glavaš ima brojne povlastice. U prebacivanju iz Zenice, navodno, puno mu je pomogao Živko Budimir, u to vrijeme predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine. Budimir i Glavaš poznaju se još iz Domovinskog rata, jer je Budimir bio zapovjednik satnije u 107. brigadi Hrvatske vojske u Valpovu. Inače, prilikom dolazaka u Slavoniju, osobito na proslavu godišnjice brigade, Budimir je bio redoviti gost u kući Dinka Burića, jednog od najbližih Glavaševih suradnika.

Predsjedništvo u terminu posjeta

U Zatvoru u Mostaru nisu mu ograničavani posjeti, a ondje su se, prema priznanju njegovih suradnika, održavale i sjednice Predsjedništva HDSSB-a. Prema tvrdnjama mostarskih novinara, KPZ u Mostaru poznat je po raširenoj korupciji i zatvorenici novcem lako dolaze do pogodnosti koje im ne pripadaju. Protiv upravitelja Romea Zelenike policija FBiH podnijela je prošlog mjeseca Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu zbog sumnje da je Dominiku Ilijaševiću Comi, osuđenom na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, omogućio bijeg s izdržavanja kazne u Hrvatsku. Zeleniku terete da je zatvorenicima omogućavao “korištenje izvanzatvorskih pogodnosti”, puštajući ih na odmore na koje nisu imali pravo. Zatvor u Mostaru poznat je i po tome da je od konca 1999. do danas iz njega pobjeglo deset zatvorenika.

- Nekoliko novinara iz BiH tražilo je dopuštenje da posjeti Glavaša i s njim razgovara, ali su odbijeni. No, novinarima osječke Slavonske televizije to je pošlo za rukom čak dva puta - kaže za Jutarnji list jedan mostarski novinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:36