ČUDAN STATUS

Zašto ne procesuiraju Kalmetu? ‘Fimi-Mediju prvo preporučio on, a neposlušne priveo Barišiću’

Činjenica da USKOK Kalmetu nije predložio kao svjedoka znači ili da nije bitan ili će postati osumnjičenik

Četiri bivša čelnika državnih tvrtki - bivši direktori Hrvatske pošte Andrej Sardelić i Robert Jukić, bivši direktor HŽ Gredelja Anton Fabek te bivši direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban - u proteklih su dvadesetak dana svjedočeći na suđenju u slučaju Fimi-Media jednoglasno kao osobu koja je znala za izvlačenje novca iz javnih poduzeća kojima su bili na čelu, a koja nije obuhvaćena USKOK-ovom optužnicom, prokazali bivšega ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Božidara Kalmetu.

Danas, ako svjedoci pozvani na suđenje ne budu spriječeni te ako ostanu kod navoda iz svojih iskaza danih u istrazi, broj svjedoka koji će u slučaju Fimi-Media teretiti Kalmetu popet će se na šest. Naime, za danas je zakazano saslušanje još dvojica direktora iz Kalmetina bivšeg resora: bivših članova Uprave HAC-a Milivoja Mikulića i Marija Lovrinčevića koji su tijekom istrage također vrlo negativno govorili o Kalmetinoj ulozi kod ugovaranja poslova za agenciju Nevenke Jurak.

Znaš proceduru

Kada i sam ne bi bio okrivljenik u izdvojenome slučaju Fimi-Media - HAC, o Kalmeti bi govorio i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je prvi nakon uhićenja prije dvije godine progovorio o ulozi bivšega resornog ministra, opisavši proceduru prema kojoj bi ih najprije nazvao Kalmeta, blago im preporučivši agenciju Fimi-Media. Kod onih neposlušnih, koji su tvrtku upućivali na natječaj, uslijedio bi novi Kalmetin poziv, koji bi ih zatim upoznao s tadašnjim stranačkim rizničarom Mladenom Barišićem kako bi im ovaj, ponekad i vrlo neugodnim tonom, ponovio gradivo: “Trebate raditi s Fimi-Medijom”.

Za najupornije direktore, one rijetke koji ni Barišićev autoritet ne bi shvatili ozbiljno, “level 3” bio je Ivo Sanader osobno. A on bi slamao i najčvršće. Pošta, željeznice, ceste i autoceste, gotovo svi čelnici javnih poduzeća u Kalmetinu resoru u svojim iskazima spomenuli su da im je prvu preporuku za rad s Fimi-Medijom dao “njihov ministar” ili je, u najmanju ruku, ta preporuka izrečena u njegovom prisustvu i uz njegovo kimanje glave.

Za proceduru dovođenja kod Barišića radi Fimi-Medije, Sapunar je čak smislio i cinični termin koji se ustalio među direktorima - privođenje. Ako tu dodamo i vrlo suspektni posao između Fimi-Medije i samog Ministarstva, točnije snimanje promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” za pola milijuna kuna, kritike da je USKOK-ova optužnica namjerno mimoišla “teflonskoga” HDZ-ova ministra prometa, nisu bez temelja.

Vrlo čudan status

Kalmetin status u slučaju Fimi-Media od početka istrage vrlo je čudan. On je već prilikom proširenja istraga s Barišića i Nevenke Jurak na Ivu Sanadera predložen kao svjedok tužiteljstva. Međutim, nije saslušavan sve do Sanaderova izručenja, da bi ga USKOK zatim “naglo” saslušao u samome finalu istrage, ne uvrstivši na kraju njegov iskaz u optužnicu.

Ništa od mirnog sna

Čak i danas neki od okrivljenika u slučaju Fimi-Media još niti ne znaju da je Kalmeta u istrazi na kraju ipak saslušan. Zbog ovakvoga čudnog statusa već tijekom trajanja istrage počele su glasine o povlaštenom Kalmetinom statusu, odnosno priče o famoznoj oprosnici. No, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, Kalmeta nije dobio oprosnicu, pa tako njezini jedini “nosioci” u slučaju Fimi-Media ostaju Josip Protega i Ivan Mravak.

Iako se čini da su Kalmeta i Fimi-Media zatvorena priča, postoje neki detalji koji bi mogli upućivati na to da bivši ministar prometa još uvijek nema razloga za miran san. Naime, činjenica da ga, premda je saslušan kao svjedok u istrazi, USKOK nije predložio kao svjedoka na suđenju, može značiti ili da njegov iskaz USKOK ne smatra bitnim ili pak da još uvijek postoji mogućnost da se Kalmeta od svjedoka pretvori u osumnjičenika.

Osim toga, još jedna osoba koju je Andrej Sardelić spomenuo u svom iskazu izazvala je nedavno reakcije javnosti. Naime, bivši direktor Pošte je uz Kalmetu i Barišića spomenuo i bivšega glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, i to kao osobu koja ga je vrlo aktivno vrijeđala i prijetila mu smjenom ukoliko ne angažira Fimi-Mediju.

“Mi smo te stavili tu i isto tako te možemo smijeniti”, prepričao je Sardelić navodne Jarnjakove riječi. Jarnjak, za razliku od Kalmete, jest bio osumnjičenik u slučaju Fimi-Media, no premda je USKOK-u bio poznat i Sardelićev iskaz, Jarnjaka se nije dovodilo u kontekst prikupljanja novca za HDZ kroz Fimi-Mediju, već kroz neregistrirane donacije.

Jarnjak je, naravno, čitavo vrijeme poricao da je s Fimi-Medijom imao ikakve veze, tvrdeći da je prvi put od Šukera jednom slučajno čuo da se “na Carini broje penezi”. No, usprkos Sardelićevu iskazu koji je Jarnjaka prikazao puno dublje involviranim, USKOK je odustao od njegova gonjenja te je Jarnjak tri dana svjedočio na suđenju za Fimi-Mediju tereteći Sanadera, Barišića i naročito Ratka Mačeka.

Slučaj protiv Mačeka

On se u ovome predmetu ne može ponovno pojaviti kao osumnjičenik. USKOK je službeno izvijestio kako od progona Jarnjaka odustaju jer nema dokaza, ali činjenica je i da, za razliku od Kalmete, Jarnjaka u svojstvu iznuđivača Fimi-Medije tereti samo jedan svjedok. Uz to, u USKOK-u su vjerojatno procijenili da im je Jarnjak puno važniji kao svjedok, jer je svojim bilješkama znatno ojačao navode optužnice, pogotovo u dijelu koji se tiče uloge Ratka Mačeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:59