GORE - DOLJE

ZAŠTO CIJENA BARELA PADA, A GORIVA RASTE Razlog poskupljenja - cijena nafte stagnira, ali je tečaj dolara viši

Unatoč povećanju, cijene goriva u Hrvatskoj su i i dalje jedne od najnižih u usporedbi s drugim članicama Europske unije
 Damir Krajač/CROPIX

Na benzinskim crpkama jučer je prvi put ove godine poskupjelo gorivo, i to za 10 lipa po litri. Prema navodima portala cijenegoriva.info, cijena litre Eurodizela kreće se od 7,92 kune do 8,13 kuna. Cijena Eurosupera se pak kreće od 8,42 kune do 8,62 kune za litru, ovisno o distributeru.

Iako je cijena barela i nadalje u padu i iznosi nešto više od 48 dolara, cijena benzina u Hrvatskoj ponovo raste. No, naši sugovornici napominju kako formiranje cijena goriva na domaćim crpkama ne treba usko povezivati s kretanjem cijena nafte.

Potrošnja nije porasla

Naime, cijene goriva naftne kompanije u Hrvatskoj formiraju na osnovi cijena derivata, dizela i benzina, na mediteranskom tržištu. U posljednjih tjedan dana zbog veće potražnje cijene derivata na Mediteranu porasle su oko dva posto. Na cijenu goriva na crpkama utječe i tečaj dolara koji je u odnosu na kunu u proteklih tjedan dana ojačao 1,6 posto. Sve je to utjecalo na povećanje cijene goriva na domaćim crpkama.

Prema tvrdnjama naših sugovornika, iako je cijena benzina u posljednje vrijeme pala za oko 1,5 kuna, potrošnja se nije povećala, odnosno građani se ne voze više zbog nižih cijena te prodaja na benzinskim crpkama nije porasla.

Unatoč ovom povećanju, cijene goriva u Hrvatskoj i nadalje su jedne od najnižih u usporedbi s drugim članicama Europske unije. Primjerice, u Austriji je litra Eurosupera 1,15, a Eurodizela 1,08 eura, u Njemačkoj litra Eurosupera stoji 1,27 eura, a dizela 1,12 eura, dok je u Nizemskoj cijena Eurosupera 1,54 eura, a dizela 1,12 eura. Niže cijene goriva su u Mađarskoj i Sloveniji. U Sloveniji je litra i Eurosupera i dizela manja od eura.

Stari običaji

U posljednjih nekoliko tjedana prilikom promjene cijena goriva događa se jedna zanimljiva stvar. Iako prema Vladinoj Uredbi svi distributeri goriva u Hrvatskoj imaju pravo na slobodno formiranje cijena kada žele i koliko žele, ponovno smo se vratili na stari običaj da se cijene mijenjaju utorkom.

Iako su nakon donošenja Uredbe distributeri cijene mijenjali u nepravilnim razmacima, sada svi oni cjenike mijenjaju na tjednoj bazi, odnosno utorkom.

Prema nekim informacijama, svi ostali distributeri se orijentiraju prema Ini te cijene mijenjaju isti dan kad i ta kompanija.

Litra benzina u članicama EU

Hrvatska

Eurosuper 1,1 eura/l

Eurodizel 1 euro/l

Austrija

Eurosuper 1,14 eura/l

Eurodizel 1,1 euro/l

Njemačka

Eurosuper 1,27 eura/l

Eurodizel 1,12 eura/l

Slovenija

Eurosuper 1,24 eura/l

Eurodizel 1,16 eura /l

Italija

Eurosuper 1,51 euro/l

Eurodizel 1,4 eura/l

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:54