SKANDAL U BJELOVARU

Zaštitari izbacivali kirurge: Ravnatelj potjerao šestero liječnika i dao im otkaze

 Miroslav Martinić/CROPIX

BJELOVAR - Šestero kirurga bjelovarske bolnice, i to dr. Darko Koščak, dr. Mladen Kovačić, dr. Branko Fila, dr. Zrinka Sudar Magaš, dr. Ante Nekić i dr. Željko Štivić, danas je dobilo izvanredni otkaz jer su prije mjesec dana tražili smjenu v.d. ravnatelja dr. Davorina Diklića. Dapače, kako bi liječnike istjerao iz bolnice, kažu, ravnatelj je angažirao i zaštitare. Ravnatelj se, pak, brani i kaže kako je samo želio osigurati red u bolnici, a također dodaje da je znajući za najavu otkaza raspisao natječaj za nove kirurge kako bi osigurao rad kirurgije.

Problem u bjelovarskoj bolnici počeo je još prije tri godine, a najnoviji (treći!) nedavno, kad je deset liječnika objavilo da daju otkaz ako uprava napokon ne smijeni dr. Diklića, čijim su radom nezadovoljni pune tri godine.

U međuvremenu raspisan je i natječaj za stalnog ravnatelja pa liječnici tvrde da su zapravo povukli najave otkaza i to pismenim putem, što znači da bi oni trebali i dalje raditi na svojim radnim mjestima.

No, s druge strane dr. Diklić kaže kako za buntovnike nema mjesta u bolnici te da se ucjenama ništa ne rješava. Dodaje kako su kolege trebali prije razmišljati o svom potezu, a ne tek sada kada su dobili otkaz.

No, ovaj nevjerojatni potez da od deset kirurga bolnice čak šest dobije otkaz ima svoje dugogodišnje, dakako, političke repove. “Čaršija” priča kako je bjelovarska bolnica zapravo leglo HSS-a i njegovih koalicijskih partnera pa je tako i pri zapošljavanju, umjesto stručnosti, mnogo važnija bila stranačka pripadnost.

Liječnicima, pak, koji ili pripadaju različitim strankama ili ne sudjeluju u politici, čaša se prelila jer smatraju da treba uvesti više reda, a sve treba početi smjenom ravnatelja koji je već tri godine v.d., što zakonski inače nije moguće. Dikliću prigovaraju i to što je čak dvije godine istodobno bio i v.d. ravnatelja i šef kirugije, što prema zakonu također nije moguće. Nije im po volji niti to što je na mjesto glavnog medicinskog tehničara kirurgije bio postavio svoga sina pa ga nakon “bune” preselio na drugi odjel. Zamjeraju mu i navodnu bahatost u odnosima prema kolegama što, kažu, onemogućava suradnju.

Tri pobune ne znače kraj ‘rata’

Sve u svemu, čaša strpljenja liječnika u bjelovarskoj bolnici prelila se odavno, a kulminirala je najnovijom aferom u kojoj će, nema dvojbe, najviše stradati pacijenti. Očevici kažu da je zbog novonastale situacije danas otkazano nekoliko operacija, premda ravnatelj kaže kako će bez problema dojučerašnje kolege sa stažem većim i od 25 godina zamijeniti onima iz Koprivnice i Našica. No, građani su uvjereni da se neće promijeniti ništa jer će Upravno vijeće bolnice, u kojem većinu ima HSS i HDZ pretvoriti v.d. mandat dr. Diklića u stalni jer su županijske i gradske političke strukture tako odlučile. Na žalost, u tom slučaju dosadašnje tri pobune u bjelovarskoj bolnici vjerojatno neće biti i kraj “rata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:42