U PRITVORU ZBOG NEMARA

ZAŠTITAR IZ HRVATSKE UHIĆEN U KABULU Nije spriječio teroristički napad na hotel

Afghan policemen block a road as they stands guard near the security perimeter setup around the Serena hotel in Kabul late on March 21, 2014. Security forces rushed to the luxury Serena hotel in central Kabul on March 20 evening after gunshots were heard at the venue, a high-security location favoured by foreign visitors to the Afghan capital. The gunfire at the hotel came on the same day that seven Taliban suicide attackers stormed a police station in the eastern city of Jalalabad killing 10 policemen. AFP PHOTO / SHAH MARAI
 SHAH MARAI

Afganistanska agencija Khaama Press objavila je nedavno da je devet pripadnika privatne osiguravateljske tvrtke “Shield Security” uhićeno zbog sumnje na nemaran i neoprezan rad kada su teroristi ubili devet osoba u kabulskom hotelu “Serena”. Čuvarima se stavlja na teret da nisu spriječili napad i ulazak terorista u hotelski kompleks, a među uhićenima se nalazio i hrvatski državljanin Tomislav Novak, radnik na osiguranju, piše Slobodna Dalmacija.

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih poslova RH potvrdili su nam uhićenje hrvatskog državljanina Tomislava Novaka, zaposlenika britanske kompanije „Shield security“.

- Želimo vas izvijestiti da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upoznato sa slučajem i postupa u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosim, Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima i međunarodnim pravom. Također smo u kontaktu s obitelji - kazali su nam u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nismo, međutim, dobili odgovor je li Novak još u pritvoru, te je li uopće optužen, ali jedno je sigurno - Novakov profil na Facebooku već je neko vrijeme “miran”, bez novih aktivnosti.

- Afganistanski ministar unutarnjih poslova objavio je da je policija uhitila devet dužnosnika “Shield Securityja” zbog daljnje istrage vezao uz napad u hotelu. Najmanje devet osoba je ubijeno, uključujući i strane državljane kada je grupa od četiri militanta ušla u hotel i otvorila vatru na goste. Ubijen je i afganistanski novinar, kao i njegova žena i dvoje djece – pišu afganistanski mediji, te navode kako su obavještajne službe za involviranost u napad optužile pakistanske tajne službe.

Afganistanske vlasti smatraju da se napad mogao spriječiti, a životi civila bili bi navodno pošteđeni da su čuvari radili svoj posao. Iako je uhićeno devet dužnosnika osiguravateljske tvrtke, “The Kabul Times” piše kako je na daljnoj obradi zadržano sedam osoba. Ne zna se je li među njima Tomislav Novak, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:50