PRATE NJIHOVO STANJE

Žarište u Domu u Delnicama pod kontrolom, većina pozitivnih štićenika bez simptoma

Glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ-a kazao je da je postignuto stanje u kojem neće doći do daljnjeg širenja bolesti u Domu
 Srdjan Vrancic/Cropix

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kazao je da je rekordnom broju novozaraženih u 24 sata u toj županiji (45), nažalost, pridonijelo žarište u Domu za starije osobe u Delnicama. U toj je ustanovi, za sada, 60 pozitivnih na Covid 19, no sreća je da ih je velika većina asimptomatskih ili s vrlo blagim simptomima. Nezaražene su 33 osobe.

- Pet osoba je hospitalizirano i oni su isto dobro. Čekamo razdoblje sljedećih tjedan dana, vrlo smo oprezni. Sve su mjere poduzete na vrijeme u smislu preventivne hospitalizacije nekih štićenika, pažljivog praćenja događanja u Domu u čemu sudjeluju i osoblje i liječnici i epidemiolog.

Pozitivni štićenici su pod opservacijom od 0 do 24 i promptno ćemo reagirati na svaku promjenu stanja te osjetljive populacije. Te ljude ćemo hospitalizirati ukoliko je potrebno i učinit ćemo sve da posljedice zaraze budu što manje - rekao je Mićović.

Prema njegovim riječima, dvije preminule osobe u KBC-u Rijeka, jedna u četvrtak, a jedna u petak ujutro, starije su životne dobi, no nemaju veze sa žarištem u Domu u Delnicama.

Glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ-a Dobrica Rončević rekao je da je situacija u Delnicama promijenjena u odnosu na četvrtak utoliko što su izvršene mjere dezinfekcije u Domu, kao i trijaža na način da su odijeljeni nezaraženi.

- Oni koji imaju negativan test i nemaju simptoma stavljeni su u jednokrevetne sobe. S druge strane, zaraženi su u drugom dijelu Doma. Oni koji imaju kliničku sliku ili bilo kakve simptome bolesti smješteni su tako da budu brzo dostupni sanitetskom vozilu u slučaju potrebe za transportom u KBC Rijeka.

Između KBC-a Rijeka, Zavoda za hitnu medicinu, epidemiološke službe i Doma zdravlja je dogovoreno da za one koji su zaraženi u domu skrbi Dom zdravlja, odnosno dva liječnika koja su za to posebno imenovana i taj dio posla obavljaju u sklopu 24-satnog dežurstva.

Zaražene osobe bez simptoma ili s blagim simptomima tako imaju odgovarajuću liječničku skrb, komunikacijska linija s KBC-om je otvorena i sve je spremno za transport ukoliko to bude potrebno - rekao je Rončević.

Kazao je da smatraju da je postignuto stanje u kojem neće doći do daljnjeg širenja bolesti u Domu, kao i ono povezano s tim žarištem izvan njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:23