BAUKOV IZBORNI RAČUN

'ZAPRAVO SDP JE JAČI OD HDZ-A. EVO KAKO...' Pročitajte izborni račun ministra uprave Arsena Bauka

 Ivo Ravlić/CROPIX

- Ne bih rekao da smo izgubili izbore. Znam kako rezultat koalicije SDP-HNS-HSU nije najbolji, ali ako detaljnije analizirate podatke, vidjet ćete da oni nisu loši.

Pobijedili smo u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Varaždinu i nizu urbanih cjelina, i osvojili gotovo u vlas koliko smo i predvidjeli, a to je 31-32 posto. Zato ponavljam da se ne trebamo osjećati gubitnicima - glasio je odgovor jedne od osoba iz najbližeg kruga premijera Milanovića s kojom smo u ponedjeljak razgovarali o rezultatima izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.

Ne želimo ulaziti u spekulacije u kojoj je mjeri bio iskren sugovornik Jutarnjeg, no očito je da je ovakvo, prilično optimistično stajalište među suradnicima predsjednika Vlade, posljedica načina na koji se iščitavaju izborni rezultati.

U Milanovićevom uskom krugu, izgleda, prevladalo je razmišljanje prema kojemu situacija nije crna kao što izgleda. Ministar uprave Arsen Bauk je došao do računice prema kojoj je SDP zapravo jači od HDZ-a.

Usporedbe

Prvo, kad se preferencijalni glasovi koji su dani pojedinačnim kandidatima zbroje i podijele pojedinačno po strankama, na prvom mjestu je SDP sa 27,28 posto, a slijede HDZ sa 20,30 posto, HSP Ante Starčević dobiva 12,08, Lesarovi Laburisti 5,77, HNS 3,43, a 1,37 posto Hrvatska stranka umirovljenika.

Drugo, kad se rade usporedbe s rezultatima izbora 2011., tadašnja koalicija SDP/HNS/IDS/HSU dobila je 40,38 posto, a na europskim izborima nastupila je bez IDS-a i Ivana Jakovčića.

HDZ je 2011. u koaliciji HDZ/HGS/DC dobio 23,07 posto, a HSP Ante Starčević još 2,76 i BUZ 2,79 posto, što je ukupno 28,62 posto. Također, ako se dodaju glasovi HDZ-a iz dijaspore, porasli bi na 29 posto.

Zaokret HDZ-a udesno

U prijevodu, koalicija SDP-HNS-HSU tek je nešto slabija nego na posljednjim parlamentarnim izborima, a HDZ svoj uspjeh uvelike duguje desničarki Ruži Tomašić i njezinim pravašima.

Zato u vrhu vladajuće koalicije, gotovo kao vlastiti uspjeh, ocjenjuju sve veću važnost Ruže Tomašić za HDZ i Tomislava Karamarka. Pojednostavljeno, ako u nedjeljnom porazu ima nešto dobro, onda je to HDZ-ov zaokret udesno. SDP i njihovi koalicijski partneri ubuduće će dobar dio energije ulagati u senzibiliziranje javnosti da zbog saveza Tomislava Karamarka i Ruže Tomašić postoji realna opasnost povratka ksenofobije i šovinizma u visoku politiku.

Milanovićeva Vlada namjerava pokazati da je ona protuteža desnom radikalizmu, kojega se Karamarko i HDZ ne žele odreći. Problem ovakve strategije je, a to su pokazali europski izbori, to što je dobar dio birača ljevice i centra nezadovoljan dosadašnjom politikom Vlade, posebno gotovo potpunim izostankom rezultata u ekonomskoj sferi. Kad se analiziraju postignuti rezultati i obećanja iz strateškog dokumenta Plan 21, ispada da je ostvaren tek mali dio. Ogromna biračka apstinencija pretežno je rezultat razočaranja rezultatima Vlade Zorana Milanovića i njegovi najbliži suradnici morat će se posvetiti i ovom problemu, a ne samo traženju statističkih podataka koji im, navodno, idu u prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:10