NAKON TRAGEDIJE

Zaposlenik bolnice u Čakovcu: ‘Premalo nas je, pucamo po šavovima! Sestre i tehničari nisu roboti‘

Izražavam najdublju sućut obitelji zbog ovog tragičnog događaja, poručili su iz Hrvatske komore medicinskih sestara
Čakovečka bolnica/Ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatska komora medicinskih sestara izrazila je najdublju sućut obitelji pacijenta preminulog tijekom hemodijalize u Županijskoj bolnici Čakovec.

Nakon što Komora dobije službeni dokument od Ministarstva zdravstva o nalazu zdravstvene inspekcije vezano uz okolnosti ovog tragičnog događaja, odlučit će o eventualnom pokretanju postupka pred Sudom Komore, sukladno nalazu resornog ministarstva, ako taj nalaz doista utvrdi da se radi o pogrešci medicinske sestre.

- Izražavam najdublju sućut obitelji zbog ovog tragičnog događaja. Komora poziva javnost i medije da ne donose a priori javnu osudu o krivnji prije nego što nadležna državna tijela utvrde sve relevantne činjenice. Komora godinama upozorava na značajan nedostatak medicinskih sestara, kao i njihovu preopterećenost opsegom posla i brojem pacijenata. Zbog epidemije koronavirusa medicinske sestre kao i svi drugi zdravstveni djelatnici imaju dodatno otežane uvjete rada i dodatno radno opterećenje - rekao je predsjednik HKMS, Mario Gazić napomenuvši kako primjerice u Čakovečkoj bolnici do pune sistematizacije i optimalnog funkcioniranja nedostaje čak šezdesetak medicinskih sestara.

Za teže povrede svojih članova Sud Komore može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana te trajno oduzimanje Odobrenja za samostalan rad.

'Sestre i tehničari nisu roboti'

Saša Rakić, djelatnik bolnice u Čakovcu, oglasio se na Facebooku o cijelom slučaju te kazao da medicinske sestre i tehničari pucaju po šavovima.

- Sestre i tehničari nisu roboti i ne mogu obavljati toliko poslova odjedanput koje bi moralo obavljati više zdravstvenih djelatnika! Naš posao je stresan i izuzetno odgovoran što i sam mogu potvrditi.

U puno slučajeva smo čarobnjaci koji iz ničega ili uz minimum sredstva rade fantastičan posao čak i iznad svojih mogućnosti. Teško mi je ovo čitati te ne mogu zamisliti kako je obitelji preminuloga, a također i kako se tek osjeća naša kolegica!

Ministar Beroš ali i svi oni vodeći ljudi iz brdo udruga, sindikata i drugih sestrinskih udruženja, shvatite da nas je premalo, pucamo po šavovima. Ne poštuje nas se shodno našim kompetencija a niti nas se u konačnici financijski ne vrednuje na dostojan način.

I da, sestre/tehničari nemaju pravo na pogrešku - napisao je Rakić.

image
Facebook/screenshot

Prijava za nesavjesno liječenje

Povodom tragične smrti pacijenta oglasila se i Policijska uprava međimurska.

– Policijska uprava međimurska zaprimila je kaznenu prijavu od 34-godišnjaka zbog kaznenog djela nesavjesnog liječenja u Županijskoj bolnici Čakovec na štetu 62-godišnjaka. Trenutno se u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom provodi kriminalističko istraživanje. O prikupljenim saznanjima te rezultatima istraživanja izvijestit će se nadležno državno odvjetništvo - priopćili su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:30