ČLANSTVO U EU

Zapadni diplomat: Pristupni pregovori možda neće biti gotovi u lipnju!

Pregovori o ulasku Hrvatske u članstvo Europske Unije daleko su odmakli i nalaze se u zadnjoj fazi, ali još uvijek ima dosta otvorenih pitanja, izjavio je predstavnik utjecajne članice EU hrvatskim novinarima
 AFP

ZAGREB - Pregovori o ulasku Hrvatske u članstvo Europske Unije daleko su odmakli i nalaze se u zadnjoj fazi , ali još uvijek ima dosta otvorenih pitanja, izjavio je predstavnik utjecajne članice EU hrvatskim novinarima.

Naime, ističe diplomat, postoji nekoliko problema koji su i dalje otvoreni, a bez čijeg rješenja pregovori možda i neće moći biti gotovi početkom ljeta.

Otvoreno pet poglavlja

“I dalje je otvoreno pet poglavlja, a to je velik tehnički posao za Europsku komisiju i zemlje članice. No, treba također imati na umu da i dalje nemamo pomaka kad je riječ o Poglavlju 8, Tržišno natjecanje. A ono je uistinu važno i u ovom trenutku možda i važnije od Poglavlja 23, Pravosuđe, izjavio je europski diplomat.

Kao što navode brojni europski diplomati u Zagrebu, proces ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma ići će u normalnu parlamentarnu proceduru jer bi bilo kakvo inzistiranje na ubrzavanju procesa otvaralo prostor za niz pitanja, pa i moguće usporavanje ili zaustavljanje procedure. Dakle, Hrvatska može ulazak u članstvo očekivati najranije 18 mjeseci od trenutka potpisivanja pristupnog sporazuma.

Postavlja se jedno važno pitanje - je li Hrvatska spremna za članstvo ili ne. Ako jest, ne treba monitoring, ako pak nije, onda pregovori ne mogu završiti. Konačno, ako se monitoring prihvati, tada je potrebno mijenjati poglavlje Ostala pitanja, što traži određeno vrijeme.

Summit u listopadu

Situacija je dakle jasna - Europsko vijeće će posljednji summmit prije ljeta imati krajem lipnja. Ako na njemu ne bude definiran završetak pregovora, tada će se morati čekati sljedeći summit, a on je u listopadu. No, u diplomatskim se kuloarima počelo šuškati o mogućem izvanrednom summitu koji bi u srpnju sazvalo poljsko predsjedništvo, ali samo ako sve navedeno bude uspješno i provedeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:41