SUKOB U MVP-u

Zamjenik Klisović smeta šefici Pusić jer je preiskusan?

Zagreb, 180112.Hrvatska narodna stranka HNS organizirala je akciju animiranja gradjana za izlazak na referendum 22. sijecnja i glasanje ZA Hrvatsku u Europskoj uniji. Na slici: ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic djelila je letke i dala izjavu za medije.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

U Ministarstvu vanjskih poslova tinja sukob dvije ključne osobe: ministrice Vesne Pusić (HNS) i njezina zamjenika Josipa Klisovića (SDP). Upućeni u zbivanja u Ministarstvu ne žele komentirati odnose Pusić i Klisovića, ali, kako neslužbeno doznajemo, obostrana je komunikacija svedena na najmanju moguću mjeru i vrlo je službena, gotovo hladna.

Klisović (44), koji je u MVP stigao iz Ureda predsjednika, gdje je bio šef Ureda šefa države i pod sobom, zapravo, držao cijeli Josipovićev “back office”, očito je nezadovoljan prostorom za djelovanje koji mu je agilna ministrica Pusić ostavila u MVP-u.

Piculina zamjenica

Ukratko, realna očekivanja iskusnog diplomata Klisovića, koji, nota bene, odlično poznaje svoj posao, reducirana su na poslove koji ga profesionalno ne ispunjavaju. U određenom smislu, ostavljen je da se bavi stvarima koje su ispod njegove profesionalne razine. Vidi se to i po nekim njegovim komentarima iz kojih se jasno da zaključiti da nije sretan trenutačnim statusom u Ministarstvu.

S druge strane, Vesna Pusić, čiji je osebujan način organiziranja posla na Zrinjevcu mnoge zatekao, uglavnom se oslanja na svoje kadrove. Odnosno, izabrane ljude koji su bliski njoj i njezinoj stranci, HNS-u.

Upravo tako se promatra i najavljeni povratak Vesne Cvjetković, bivše Piculine zamjenice i veleposlanice, na visoku poziciju u MVP-u. Točnije na mjesto glavne tajnice pa se i po tome, kako tvrde upućeni dužnosnici MVP-a, vidi da je Klisović marginaliziran. Klisović se, kao što znamo, odmah po dolasku u MVP učlanio u SDP. Godinama se držao izvan stranačke politike, no promocija na mjesto zamjenika Vesne Pusić očito je podrazumijevala i ulazak u vladajuću stranku.

Inače, Klisovićev vjenčani kum je premijer Zoran Milanović, a njihovo je prijateljstvo počelo kad su obojica radila u Ministarstvu vanjskih poslova u prvoj polovici 90-ih.

Završne konzultacije

Pusić je, prema izvorima bliskima Vladi, zamjerila SDP-u i način na koji su izabrani novi veleposlanici, uglavnom iz kvote karijernih diplomata, uz tri izuzetka (politički imenovani Ivo Goldstein, Branko Caratan i Ivan Grdešić) o kojima je Jutarnji list pisao.

Unatoč dojmu i javnim izjavama da ih je sama izabrala, finalne konzultacije s predsjednikom Ivom Josipovićem oko te liste, zapravo, odradio je sam vrh Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:36