OTKRIĆE S GOOGLEA

Zaleđe Dicma: Skladište Brodomerkura je u obliku svastike!?

 GoogleMaps

DICMO – Sinjanin Radoslav Vuković, pasionirani biciklist i ljubitelj prirode, upozorio nas je da se na južnoj padini planine Visoka, nedaleko od dicmanskog naselja Sičane, nalazi sigurno jedna od najvećih 'svastika', zloglasnog nacističkog simbola.

- Ta je 'svastika' toliko velika da se odlično vidi i na satelitskoj slici. Ja sam je slučajno otkrio. S jednim prijateljem krstarim na biciklu cijelom Cetinskom krajinom. Nepoznate staze pronalazimo pregledanjem satelitskih snimki pejzaža putem 'Google Eartha'. Kada sam počeo s pregledom južne strane Visoke odmah sam zapazio 'svastiku' – kaže Vuković.

Utvrdili smo da se ne radi o izvornoj već iskrivljenoj 'svastici'. Slika, zapravo, gotovo jednako podsjeća kako na 'svastiku' tako i na oružja iz arsenala nindža.

U stvarnosti se radi o satelitskoj snimci skladišta eksploziva tvrtke Brodomerkur izgrađenom prije 15-ak godina. Do skladišta se dolazi tako da se ide cestom do kraja naselja Sičane, a tada se skrene desno prema planini u smjeru nekadašnjeg kamenoloma.

- Poznata mi je ta priča o navodnoj 'svastici'. Prije 10-15 godina na tom području koje je Prostornim planom Dicma definirano za posebne namjene Brodomerkur je izgradio 3 podzemna spremišta eksploziva i jedno spremište minskih upaljača, odnosno kapisla. Vjerujem da je s razlogom, zbog zaštite od moguće nesreće, tako projektirano i izgrađeno, bez ikakve namjere da se povezuje s nacističkim znakom – kaže Josip Silić, načelnik Dicma.

Identičan slučaj otkriven u američkoj vojnoj bazi

Slučaj sličan ovom u Dicmu otkriven je 2008. godine upravo pomoću Google maps servisa i u blizini San Diega, no da stvar bude apsurdnija zgrada je u vlasništvu američke mornarice. Vijest je danima bila citirana na internet portalima diljem svijeta, pa ne bi bilo čudno ni da se 'svastika' iz Hrvatske proslavi, piše Slobodna Dalmacija .

'Nacistička' zgrada sagrađena je 60-ih godina prošlog stoljeća u bazi Coronado, a čistunci Ameri odlučili su potrošiti čak 600 tisuća dolara kako bi prikrili skandalozni oblik zgrade iz zraka da ne bi uvrijedili one koji lete iznad San Diega. U međuvremenu je reagirao i Google, te natpisom preko zgrade barem vizualno prekrio ovu 'vojnu sramotu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:02