JUTARNJI OTKRIVA

ZAKONSKA SMJENA IPAK JE MOGUĆA Sud može Merzel zabraniti rad na mjestu županice!

Slučaj Merzel otkriva kako javni dužnosnici i nakon što završe u pritvoru mogu raspolagati javnim novcem
Zagreb, 220214.Hypo Centar.Tematsko izvjestajna konvencija Socijal demokratske partije pod nazivom Red, Rad, Rast.Na fotografiji: Marina Lovric Merzel.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako je napokon izbačena iz SDP-a , Marina Lovrić Merzel i dalje je sisačko-moslavačka županica. Građanima je mnogo relevantnija činjenica da ona i dalje obavlja dužnost sisačko-moslavačke županice nego je li ili nije članica političke stranke. Slučaj Merzel upućuje na ozbiljan problem u hrvatskom pravnom sustavu - da neposredno izabrani župani, gradonačelnici i općinski načelnici, i nakon što ih DORH osumnjiči da su počinili teška kaznena djela, a sud im odredi istražni zatvor, mogu ostati na javnim dužnostima i nastaviti raspolagati javnim novcem.

Ustavna tužba

Prema postojećem Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ni Vlada ni lokalne skupštine ne mogu ih smijeniti. Mogu ih smijeniti samo oni koji su ih izabrali, a to su građani. Da bi to učinili, moraju inicirati lokalni referendum, a da bi onbio valjan na njega još uvijek mora izaći više od polovice birača.

Međutim, mogućnost da se sisačko-moslavačku županicu i slične njoj ukloni s javne dužnosti ipak postoji, i to u Zakonu o kaznenom postupku. Na tu je mogućnost ukazao Ustavni sud kad je u lipnju odbacio ustavnu tužbu Marine Lovrić Merzel kojom je tražila poništenje odluke o produžetku pritvora.

Rijetka primjena

Ustavni sud, naime, upozorava da Zakon o kaznenom postupku pruža sudovima mogućnost da javnog dužnosnika udalje od obavljanja njegova posla izricanjem mjere opreza. Ona je predviđena točkom 6. u članku 98. Zakona o kaznenom postupku i može biti na snazi sve dok postoji opasnost da će ponoviti djelo ili utjecati na svjedoke.

- Ta mjera prema ZKP-u doista postoji kao mogućnost, ali je redovni sudovi iz nekih razloga iznimno rijetko primjenjuju.Ne znam da je sud ijednom državnom ili javnom dužnosniku protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak izrekao mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti - kaže sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratka Šćekića. Na pitanje koliko dugo mjera zabrane obnašanja poslovne aktivnosti može potrajati, Šćekić objašnjava:

Kazneni progon

- Ako je izrečena zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, onda je na snazi dok se svjedoci ne ispitaju. Ako je razlog opasnost od ponavljanja kaznenog djela, onda se mjera zabrane obnašanja djelatnosti može produžavati sve do pravomoćnosti presude.

Sukladno onome što nam je rekao sudac Šćekić, Županijski sud u Zagrebu može zabraniti Marini Lovrić Merzel da se vrati na dužnost županice sve do okončanja njezina kaznenog progona. Drugo je pitanje zbog čega Županijski sud tu mogućnost ne koristi.

KOMENTAR JUTARNJEG Izgubiti obraz teže je od poraza na izborima

Iz sage o stranačkoj sudbini Marine Lovrić-Merzel proizlaze zanimljive pouke o današnjem SDP-u. Prvo, toj je stranci trebalo poprilično dugo da shvati kako je ona koju USKOK sumnjiči za više teških kaznenih djela “sramota za SDP”. Još zanimljivije je, međutim, da njezinu zakašnjelu stranačku lustraciju nije inicirao vrh SDP-a, nego stranačka baza u Sisku. Sve do danas ni Zoran Milanović, niti predsjedništvo SDP-a nisu izrekli, uz sve nužne ograde s obzirom da je postupak tek u fazi istrage, jasnu i nedvojbenu osudu ponašanja zbog koje je SDP-ova sisačko-moslavačka zvijezda zaglavila u istražnom zatvoru. U SDP-u postoje dva načina za oduzimanje stranačke iskaznice: “odozgo” kad isključenje iz članstva po hitnom postupku inicira Predsjedništvo stranke, bez prava na iznošenje obrane i bez prava na žalbu, uz potvrdu Glavnog odbora, i “odozdo” kad izbacivanje inicira i donosi stranačka baza u kojem nepoćudni član ima pravo iznijeti svoju obranu, a nakon odluke i žalbu stranačkoj statutarnoj komisiji.

Onaj, ekpresni put isključenja “odozgo” prva je na svojoj koži u novijoj povijesti SDP-a osjetila Aleksandra Kolarić jer se usudila javno govoriti o Milanovićevu stilu vođenja stranke. Ovaj drugi demokratičniji način koji se primjenjuje prema običnim članovima odabran je za Lovrić-Merzel.

Dvije priče o isključenju ogoljuju dvostruke kriterije stranačke oligarhije SDP-a. U “visoko postavljenoj ljestvici” današnjeg SDP-a najteži je krimen kritizirati vođu i stranački vrh, a neusporedivo manji vieškratno upotrijebiti javnu funkciju za osobno bogaćenje uz nanošenje štete zajednici. Pod kraj svog jedinog premijerskog mandata, uoči parlamentarnih izbora 2003., Ivica Račan je izgovorio znamenitu rečenicu - vlast možemo izgubiti, ali obraz nikako. Današnji SDP na pravom je putu da izgubi oboje. (Slavica Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:49