REZOLUCIJA O HRVATSKOJ

Zaključenje pregovora moguće do kraja 2010.

Sljedeći bi se tjedan u Bruxellesu mogla otvoriti još dva poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU - ona o okolišu i ribarstvu
 AFP

BRUXELLES - Europski parlament je s većinom glasova (582 za i samo 24 protiv) usvojio danas Rezoluciju o Hrvatskoj koja bi mogla biti i posljednja ako se ostvare očekivanja o zaključenju pristupnih pregovora tijekom ove godine. Rezolucija je bez značajnih promjena u odnosu na izvješće koje je prije dva tjedna usvojio vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta i podržava cilj okončanja pregovora tijekom 2010. godine. Rasprava koja je prethodila glasanju bila je i prva prilika da se o Hrvatskoj oglasi novi povjerenik za proširenje EU Štefan Füle kojem je jučerašnji dan bio i prvi radni dan u svojstvu povjerenika.

Ispunjavanje kriterija

Füle je rekao da je zaključenje pregovora Hrvatske s Europskom Unijom 2010. godine “još uvijek moguće”, ali je napomenuo da to ovisi o ispunjavanju kriterija hrvatske strane, pogotovo u pravosuđu, borbi protiv korupcije, suradnji s Haaškim sudom i povratku izbjeglica.

Izvjestitelj Europskog parlamenta o Hrvatskoj Hannes Swoboda, koji je i autor izvješća o Hrvatskoj, naglasio je da Hrvatska mora riješiti nesuglasice oko topničkih dnevnika. Kao pozitivan signal spomenuo je borbu protiv korupcije i činjenicu da “nitko u Hrvatskoj nije iznad zakona”.

Državni tajnik Španjolske za europska pitanja Diego Lopez Garrido najavio je da će se sljedeći tjedan u Bruxellesu otvoriti još dva poglavlja u pregovorima Hrvatske i EU (ona o okolišu i ribarstvu).

Slovenske opstrukcije

No izvori u Bruxellesu naglasili su da formalni dogovor unutar EU još nije postignut. Naime, prema našim izvorima, Slovenija pokušava u tekst o tim poglavljima unijeti neke bilateralne stvari s Hrvatskom, čemu se protive druge države članice EU.

Zato je potrebno još malo “finog podešavanja”, kažu naši izvori koji također vjeruju da će se ta dva poglavlja otvoriti 19. veljače u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:55