SKANDALOZNA STRANICA

Zagreb Pride o homofobnoj akciji: Autor stranice je prijavljen policiji. Ne sramimo se ničega

Anonimni homofobi pokrenuli su skandaloznu akciju: stavili su slike sudionika Gay Pridea na stranicu
 Vojko Bašić / CROPIX

Nakon što je policija jučer uklonila sramotnu Facebook grupu uvredljivog naziva koja je pozivala na prokazivanje i linč osoba homoseksualne orijentacije, homofobi u Hrvatskoj ponovo su u akciji .

Ovaj puta su napravili internetsku stranicu na kojoj pozivaju posjetitelje da šalju fotografije 'pedera i lezbejki', a stranica već ima više desetaka fotografija osoba koje su sudjelovale u Gay Prideima u Zagrebu i Splitu.

Također, vrlo je jasno da osnivačima stranice nije važno je li na fotografiji osoba koja se deklarirala kao homoseksualac ili se u povorci zatekla kako bi pružila podršku okupljenima.

- Cilj stranice je zaštita građana Republike Hrvatske ukazivanjem na homoseksualni dio stanovništva. Sve slike na ovoj stranici su slikane na javnim skupovima i samim time ničija privatnost nije narušena - stoji na stranici.

Zanimljivo je, međutim, kako se među objavljenim fotografijama pojavljuju i slike Ane Lučić, ekstremne desničarke koja je zadnjih godina pohodila zagrebački Pride, no samo kako bi s druge strane policijskog kordona vrijeđala sudionike mimohoda.

Tu je i fotografija Vesne Pusić koja upućuje da je osnivačima stranice sasvim svejedno o kome se radi.

Osim stranice, njeni osnivači napravili su i Facebook grupu koju su za sada 'lajkale' četiri osobe.

Prema prvim informacijama, policija je obaviještena o spornoj stranici te će nakon njene analize i razgovora s Državnim odvjetništvom odlučiti što će poduzeti.

- Znamo za stranicu i znamo tko je autor iste. Bit će prijavljen policiji. Isto tako, nemamo se čega sramiti. Te su fotografije objavljene i na našoj stranici. Netko ih je očito poskidao i stavio tamo. Ovo je očita provokacija, no to neće utjecati na organizaciju zagrebačkog Pridea. Kod nas nema panike - rekao je Marko Jurčić, jedan od organizatora Gay Pridea.

Bez reakcije nije ni policija , koja pokreće kriminalističku istragu u koordinaciji s Državnim odvjetništvom zbog rasne i druge diskriminacije.

- Vezano uz brojne upite koje smo primili u povodu objave internetske stranice obavještavamo vas da se, nakon uvida u sadržaj stranice, prema našem stavu možebitno radi o kaznenom djelu o čemu smo već izvijestili Državno odvjetništvo. U koordinaciji s Državnim odvjetništvom poduzet ćemo kriminalističko istraživanje, a s objavom internetske stranice upoznali smo i Agenciju za zaštitu osobnih podataka - priopćio je glasnogovornik policije Krunoslav Borovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:33