DVA MJESECA PAUZE

ZADNJA SJEDNICA SABORA UOČI LJETNE STANKE Zastupnicima odmor traje sve do rujna

Zastupnici će razmotriti konačni prijedlog osnivanja zaklade 'Hrvatska kuća - Croatian House', koja će putem svojih predstavništava u inozemstvu promicati hrvatsku kulturu, jezik i baštinu
Zagreb, 120713.Sabor.Nastavak redovite sjednice Sabora.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatski će sabor, posljednjeg dana zasjedanja prije ljetne stanke, razmotriti konačni prijedlog osnivanja zaklade 'Hrvatska kuća - Croatian House', koja će putem svojih predstavništava u inozemstvu promicati hrvatsku kulturu, jezik i baštinu, javlja HRT .

Promocija nacionalne kulture u nizu drugih europskih zemalja odvija se putem posebnih pravnih osoba osnovanih u tu svrhu, primjerice, Francuskog instituta u Parizu, Estonskog instituta, Poljskoga kulturnog instituta te Instituta Adama Mickiewicza u Varšavi.

Nova zaklada zamišljena je kao stožerna institucija za međunarodnu promociju hrvatske kulture, koja će istodobno biti od pomoći Hrvatima izvan Hrvatske.

Za rad zaklade u 2014. izdvojit će se 200 tisuća kuna, u okviru razdjela Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova.

Zastupnici bi sutra trebali glasovati o raspravljenim točkama, a u saborskim će se klupama, ne bude li izvanrednih sjednica, ponovno naći u rujnu.

Ponedjeljak, 15. srpnja, ujedno je zadnji dan redovitoga ljetnog zasjedanja, s obzirom na to da Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca.

Vladin prijedlog zakona o osnivanju zaklade "Hrvatska kuća - Croatian House", koja bi putem predstavništava u inozemstvu kao stožerna institucija promicala hrvatsku kulturu, jezik i baštinu, u prvom čitanju u Saboru nije dobio potporu kluba HDZ-a i HDSSB-a. Upitan im je financijski aspekt osnivanja i rada zaklade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:56