SVI NA OPREZU

Zabrinutost u Gorskom Kotaru: ‘To je slijed okolnosti koji nitko nije želio...‘

Kako je ispričao ravnatelj NZZJZ PGŽ-a, sve je krenulo prije šest dana kada je zaraza utvrđena kod jedne njegovateljice
Dom za straije osobe u Delnicama u kojem je došlo do proboja koronavirusa
 Srdjan Vrancic/Cropix

Zaraza virusom SARS-CoV-2 probila se u Dom za starije osobe u Delnicama, gdje je pozitivno na PCR testu, za sada, pet njegovateljica i 23 štićenika, no dobra vijest je da je, prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimira Mićovića, preko 90 posto zaraženih bez simptoma, a ostali imaju blage simptome.

U noći s utorka na srijedu u KBC Rijeka iz Doma je prebačeno pet zaraženih štićenika, a kako ističe Mićović, radi se o pacijentima s blagim simptomima čije stanje, po kliničkim indikacijama, inače ne bi zahtijevalo hospitalizaciju, no s obzirom na vrlo visoku životnu dob u kojoj postoji povišena mogućnost rasta citokina, procijenjeno je da ih je najsigurnije smjestiti u bolnicu, gdje mogu biti pod stalnom skrbi i nadzorom.

Kako je ispričao ravnatelj NZZJZ PGŽ-a, sve je krenulo prije šest dana kada je zaraza utvrđena kod jedne njegovateljice.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

- To je slijed okolnosti koji nitko nije želio. Njegovateljica nije imala nikakvih simptoma, a tog dana kada je osjetila blage simptome, temperaturu, ostala je kod kuće. Međutim, inkubacijski period je učinio svoje i virus je nažalost ušao u ustav - rekao je Mićović, dodavši da je njegovateljica imala svoje radne zadatke te da pretpostavljaju gdje se zarazila.

Dodao je da te informacije ne može otkriti te da je njegovateljica svoj posao radila profesionalno i savjesno. U PGŽ je, inače, s 26 novozaraženih, od kojih ih je 28 vezano uz Dom za starije osobe u Delnicama, a preostalih 8 su kontakti ranije zaraženih osoba.

- Ovo je najgori dan u PGŽ vezano za krizu s Covidom 19, 36 novozaraženih. Dosadašnji rekord bio je 25. Današnja brojka vezana je uz Dom u Delnicama. Ta kriza traje već nekoliko dana i sada se radi na tome da ljudi koji su zaraženi, koji su u visokoj životnoj dobi, budu zbrinuti na odgovarajući način i da ta sinkronizacija između toga što ćemo učiniti u preventivnom smislu, praćenju i eventualnoj hospitalizaciji protekne u najboljoj koordinaciji, kako bi ishod bio što bolji.

Dom ukupno ima 93 štićenika, a testirano je više od polovice. Druga polovica se testira danas, a testiranje nije moglo ići u jednom bloku zbog toga što postoje određene epidemiološke indikacije, karakteristike smještaja i naravno epidemije koja je sada u tijeku - rekao je Mićović.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Najavio je testiranje svih koje u ovom slučaju treba testirati.

- Većina je testirana. Svi kontakti njegovateljica, odnosno njegovateljice koja je virus, nažalost, unijela u sustav, su testirani na vrijeme. Ovi drugi će sukladno inkubaciji i našoj epidemiološkoj indikaciji biti danas testirani - kazao je Mićović.

Prema njegovim riječima, budući da se u većini slučajeva radi o asimptomatskim pozitivnima, ili onima s vrlo slabim simptomima, unutar samog doma sustav će biti podijeljen na dva dijela, s onima koji su zaraženi i onima koji nisu.

- Na taj način ćemo, uz odgovarajuću zdravstvenu skrb unutar doma i naravno suport bolnice i izvanbolničkog sustava, pratiti situaciju i nastojati skrbiti za ljude što je moguće bolje - kazao je.

Župan Zlatko Komadina kazao je da je PGŽ, po epidemiološkoj situaciji, trenutno još uvijek u "visoko žutoj" zoni, no da vjeruje u skori povratak u zelenu. Gorski kotar je, inače, dugo vremena glasio za "korona free" zonu, no posljednjih se tjedana, kako je potvrdio Mićović, pojavilo par manjih žarišta koja su vrlo brzo stavljena pod kontrolu.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

U KBC-u Rijeka situacija s Covidom 19 trenutno je vrlo stabilna i ukupno je zbog te bolesti hospitalizirano svega 11 pacijenata. Od toga, na Klinici za infektivne bolesti smješteno je 6 pacijenata, a u respiracijskom centru 5 pacijenata, među kojima su 3 na respiratoru.

Nažalost, u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe, od kojih je jedna 1943., a druga 1921. godište. Mlađa među njima, 77-godišnjakinja, prema podacima iz KBC-a, imala je značajna udružena patološka stanja i kronične bolesti, a liječena je zbog svoje osnovne bolesti na Odjelu traumatologije.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:43