MINISTROVA REAKCIJA

ZABRINJAVAJUĆE IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE Varga zaustavio sve sumnjive natječaje zbog oštrog upozorenja iz EU

Zaustavljena je nabava CT uređaja za pet bolnica i ti su javni natječaji poslani na ponovnu evaluaciju
 Nenad Dugi , Davor Pongracic / CROPIX

Jesu li natječaji za nabavu medicinskih uređaja i opreme za hrvatske bolnice netransparentni ili, bolje rečeno, postoji li korupcija pogodovanjem nekim proizvođačima, o čemu se često priča u liječničkim krugovima, a sad na to upozorava i Europska komisija? Odgovor na to pitanje, koje je ovih dana Ministarstvu zdravlja postavio HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika), trebao bi dati upravo pokrenuti nadzor nad nabavom opreme koja je u tijeku, a čija je vrijednost od 60 do 80 mlijuna kuna.

Udruga upozorava da su natječaji namješteni za određene proizvođače tako da se specificiraju vrijednosti uređaja koje ni jedan drugi proizvođač ne zadovoljava.

Ministarstvo zdravlja žurno je zaustavilo postupak i ponovno analizira podatke za svaki uređaj, a zatim bi trebala uslijediti i revizija, odnosno ponavljanje javne nabave ako se pokaže da su pojedine specifikacije takve da odgovaraju uređaju samo jednog proizvođača.

Kako se na godišnjoj razini za opremu i uređaje u Hrvatskoj u prosjeku izdvaja oko 180 do 250 milijuna kuna iz državnog proračuna, jasno je da od tog priličnog velikog kolača mnogi žele dobiti barem dio. No na mogućnost korupcije u nabavama upozorila je Hrvatsku i Europska komisija u svom izvješću za prošlu godinu o stanju korupcije u zemljama članicama EU i nabavu u hrvatskom zdravstvu apostrofirala kao jedan od najvećih problema.

Naime, u Hrvatskoj godinama na tržištu opreme i uređaja djeluju četiri velika proizvođača.

Europskoj komisiji to se očito ne sviđa pa se zato zauzima za “žurnu i učinkovitu primjenu strategije suzbijanja korupcije i prevenciju koruptivnog djelovanja”. Jesu li za taj dio izvješća zaslužni neki proizvođači koji se godinama ne mogu probiti do bolnica, nitko ne želi reći, ali čini se da je takav eldorado ipak postao upitan.

Nabava uređaja za hrvatske bolnice i do sada je nerijetko izazivala prijepore, premda je riječ o javnoj nabavi koja podliježe vrlo strogim kriterijima. No sve je uglavnom ostajalo na rekla-kazala razini. Svi prigovori rješavali su se po žurnom postupku “jer vijak s desne strane nema ni jedan proizvođač, kao ni visinu stola od 80 cm”, i to je zaista istina.

Uostalom, kod svake nabave uređaja ističe se da je “sve transparentno i u skladu s propisima”.

Ipak, čini se da će ulazak u EU nešto promijeniti, o čemu svjedoči i činjenica da je Ministarstvo zdravlja privremeno zaustavilo postupak nabave. U središtu pozornosti je nabava CT uređaja za pet bolnica pa se trenutno analizira specifikacija i uvrđuju stvarne potrebe kao prioriteti nabave.

Ministarstvo međutim naglašava da su “sve dosadašnje javne nabave bile u skladu sa zakonom te da nije bilo nikakvih prigovora na način kako je ta nabave provedena”.

Zasad se ova rekacija Ministarstva sviđe HUBOL-u, koji je upozorio na moguće nepravilnosti u nabavi.

“Ministar Varga održao je riječ da će, ako se naše tvrdnje pokažu osnovanima, zaustaviti postupke javne nabave. Sad je na ministru da sa svojim timom, uz podršku svih nas iz sustava, utvrdi stvarne potrebe i prioritete u nabavi medicinske opreme”, zaključuje Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

Najskuplji medicinski uređaji instalirani u hrvatskim bolnicama

2012.

1. PET/CT (KBC Zagreb )

30 milijuna kuna

2. Linearni akcelerator (KBC Sestre milosrdnice)

30 milijuna kuna

3. Monoplanirani RTG za kardiovaskularnu dijagnozu (KBC Zagreb, KBC Rijeka)

24,8 milijuna kuna

4. Neuro Bi plane (KBC Zagreb)

16,8 milijuna kuna

5. SPECT/CT (KBC Rijeka)

8,7 milijuna kuna

U 2012. ukupno je za sve uređaje potrošeno 186,4 milijuna kuna

2013.

1. CT uređaji (7 komada)

95 milijuna kuna

2. Linearni akcelerator (KBC Zagreb, Klinika Jordanovac)

45,8 milijuna kuna

3. ECMO uređaji (35 komada)

36,8 milijuna kuna

4. Monopolarni RTG (KBC Zagreb 2 kom, OB Slavonski Brod)

28 milijuna kuna

5. Uređaj za razbijanje kamenaca (KBC Zagreb, KB Dubrava)

10 milijuna kuna

U 2013. ukupno je za sve uređaje potrošeno 239,3 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13