DVOSTRUKA MJERILA SUDA U VELIKOJ GORICI

Zabranili su izručenje Mustača zbog zastare, a izručuju prevaranta jer zastara nije bitna!?

Samo 13 dana nakon što je Županijski sud u Velikoj Gorici donio odluku kojom se Njemačkoj odbija izručiti bivšega čelnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravka Mustača zato što je u Hrvatskoj za inkriminirano djelo nastupila zastara, isti je sud u slučaju navodnog prevaranta Wernera Trautmanna donio odluku po kojoj zastara prema domaćem pravu uopće nije razlog za odbijanje izručenja.

Dok je odluku o Mustačevu neizručenju Vrhovni sud nedavno ukinuo, odluku o Trautmannovu izručenju je potvrdio. Da apsurd bude veći, odluku o izručenju Trautmanna, suoptuženika nesuđene šefice Fonda za zaštitu okoliša Sanje Kalambure, donijelo je potpuno isto sudsko vijeće koje je odbilo izručenje Mustača dva tjedna ranije, smatrajući kako je pri odlučivanju o izručenju bitno voditi računa je li prema domaćem zakonu nastupila zastara.

Zamijenili uloge

Jedina je razlika bila, kako neslužbeno doznajemo, u tome što su predsjednica tročlanog izvanraspravnog vijeća i jedna članica vijeća koje je donosilo odluku u slučaju Mustač zamijenile uloge odlučujući u slučaju Trautmann.

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Velikoj Gorici donijelo je 9. siječnja ove godine odluku kojom se odbija predaja Zdravka Mustača njemačkom pravosuđu jer se zaključilo da je za ubojstvo Stjepana Đurekovića prema hrvatskom zakonu 2008. godine nastupila zastara.

Presudio Vrhovni sud

No, još važnije, sud u Velikoj Gorici u toj se odluci priklonio pravnom stajalištu prema kojemu je zastara po domaćem pravu obavezni razlog koji sprečava izručenje, bez obzira na to za koje se djelo osumnjičenika traži. Istodobno s postupkom izručenja Mustača zagrebački je Županijski sud, odlučujući u potpuno istom predmetu, dakle izručenju u povodu njemačkog uhidbenog naloga za Đurekovićevo ubojstvo, odlučio da Njemačkoj treba izručiti Josipa Perkovića. Zagrebački je sud odlučio potpuno drugačije priklanjajući se stavu da za 32 djela iz posebnog kataloga, među kojima je ubojstvo, ali i prijevara, uopće ne treba preispitivati zastaru, nego osobu treba odmah izručiti. Državno je odvjetništvo, pak, zauzelo stav da zastara sprečava izručenje i toga se drži kao pijan plota tako da se u slučaju Mustača nije žalilo, a u slučaju Perkovića, kojega su i uhitili prema njemačkom nalogu, jest.

Međutim, Vrhovni je sud dao za pravo stajalištu da zastara ne sprečava izručenje ako je riječ o djelima iz kataloga pa je Perković izručen, a odluka da se Mustača ne izruči - ukinuta.

Zastara ipak nije bitna

No, nakon što je svoje mišljenje o Perkoviću Vrhovni sud dao 17. siječnja, velikogorički je sud u potpunosti izmijenio svoj stav da zastara sprečava izručenje te u slučaju Trautmann odlučio, sukladno stavu Vrhovnog suda, da zastaru nije potrebno razmatrati kad se djelo nalazi u katalogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:39