NESREĆA U RUDINAMA

Za vlak smrti optužen Ivan Medak i još četvorica

U stravičnoj nesreći nagibnog vlaka u Rudinama 24. srpnja 2009. poginulo je šest ljudi, a 55 ozlijeđeno
Rudine, 240709.Nagibni vlak koji se kretao na relaciji Zagreb - Split iskocio je danas u 12. 08 sati iz tracnica u mjestu Rudine, izmedju kolodvora Labin Dalmatinski i Kastel Stari. U nesreci je zivot izgubilo 6 osoba, a ozlijedjeno je 50-ak.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunović / CROPIX

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Ivana Medaka, bivšeg direktora iz HŽ-a, Ivana Tomaškovića, direktora tvrtke “Intrade”, Joze Bazine, savjetnika u toj tvrtki, Drage Rogulja, šefa protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu i Branka Tišljara, vatrogasca DVD-a Stružac koji se terete da su krivi za nesreću nagibnog vlaka u Rudinama u kojoj je u srpnju prošle godine život izgubilo šest, a s teškim ozljedama izašlo 55 osoba.

Petorica optuženih terete se za kazneno djelo općeopasne radnje sa smrtnom posljedicom. To su kazneno djelo počinili s umišljajem tj. svjesni eventualnih teških posljedica, navodi se optužnom aktu, za što im, u slučaju da do presude dođe, prijeti kazna od najmanje tri do petnaest godina zatvora.

U optužnici se među ostalim navodi kako su Ivan Medak i Drago Rogulj odobrili apliciranje novog tipa retardanta na dionici pruge Kaštel Stari-Labin Dalmatinski, a sve suprotno odredbama Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu i Pravilniku HŽ-a.

Ivan Tomašković je nabavio retardant, potom uključio punca Jozu Bazinu da izradi priručnu prskalicu i angažirao Branka Tišljara koji je prugu prskao.

Okrivljenici su bili svjesni da na taj način mogu izazvati klizavost tračnica zbog čega bi kočenje vlakova na nizbrdici s velikim kutnim nagibom bilo onemogućeno kao i da uslijed njihovog postupanja može doći do ugrožavanja sigurnosti željezničkog prometa i stradavanja putnika, smatra tužiteljstvo.

Sporno je i suprotno propisima i to što se retardant TG-300 nanosio izravno na tračnice. Optužbu zastupa Michelle Squiccimarro, zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu.

Zbog željezničke nesreće ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ponudio je ostavku predsjednici Vlade Jadranki Kosor , no ona ju je odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:50