JANJETINA 30 KUNA

Za Uskrs više od 100 tisuća ličkih janjaca

Unatoč velikim mogućnostima, brojnost janjaca u Lici se već nekoliko godina ne mijenja

GOSPIĆ - Čekaš godinu dana janje i onda ne znaš kome ćeš ga na kraju prodati, to je naša kriza svake godine - kaže stočar Luka Uzelac (40) iz Smiljana, rodnog sela Nikole Tesle, držeći u naručju dvoje malih janjčića koji su prije nekoliko dana tek došli na svijet.

Najteži uvjeti

Dok seljaci u Slavoniji traktorima tjeraju svoju pravdu, ličke stočare zarobio je visok snijeg, ali tko ih pita kada je velika sezona janjenja ovaca koja se obavlja u pravim zimskim uvjetima. Stočari kažu, najtežim u posljednjih dvadeset godina. Ovce nisu vidjele polja već četiri mjeseca, pa duga zima troši posljednje zalihe sijena kojega baš u ožujku treba najviše jer ga ovce moraju više jesti kada se janje, a nužna je i dohrana.

- Zima se ove godine oduljila, ovce je snijeg zbio u staju i samo bleje jer im je dosadno. Da snijeg ode i dođe proljeće, sve bi bilo drukčije - govori Luka. Kaže i da u posljednjih mjesec dana samo što ne spava s ovcama u staji jer proces janjenja zahtijeva gotovo 24-satnu prisutnost.

Briga za prodaju

Prema evidencijama Hrvatske poljoprivredne agencije, u Ličko-senjskoj županiji je oko 60.000 ovaca pa će već od Uskrsa na tržištu biti oko 100.000 janjaca. Brojnost stada ovaca u Lici već se nekoliko godina ne mijenja. Sve je više stočara koji u stadu imaju i do 500 ovaca. U ličkim restoranima već sada se na ražnju peku mladi janjci, a za one koji vole pojesti slasni zalogaj cijena od 150 kuna za kilogram nije visoka. Unatoč tome, stočar Luka boji se hoće li ove godine osigurati tržište za svoju janjetinu. Da je uzgoj ovaca nesiguran posao govore i odstupanja u cijeni. Za Uskrs kilogram žive vage janjetine držat će cijenu i do 30 kuna, a samo mjesec-dva nakon toga na tržištu će biti janjaca za 20 kuna, što stočari gledajući svoju muku smatraju bagatelom.

Već nekoliko godina Udruga uzgajivača izvorne ličke ovce radi na ocjeni mesnih odlika ličke janjetine, što je put prema brendiranju. Lička janjetina po kvaliteti ne zaostaje za paškom, creskom, bračkom ili istarskom pa se već iduće godine očekuje da postane zaštićeni autohtoni lički proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 17:51