REKONSTRUKCIJA NESREĆE

Za preranu eksploziju kriv kvar na štapinu?

Eksplozija na vojnom poligonu Cerovac u kojoj su dva pripadnika Oružanih snaga, vojnik Josip Milković i satnik Mario Dlugoš, teško ozlijeđeni najvjerojatnije je izazvana tehničkim kvarom sporogorećeg štapina ili inicijalne kapisle, saznaje Jutarnji list. U razgovoru s više osoba povezanih s ovim nemilim događajem, uspjeli smo u većoj mjeri rekonstruirati tijek događaja prije same eksplozije.

U srijedu na poligonu Cerovac bio je posljednji dan specijalističke obuke polaznika Temeljne časničke izobrazbe smjera Inženjerija. Tog dana uništavala se veća količina eksploziva i mina i sve je išlo prema planu. Obuka je praktički završila i polaznici su se pripremali za odlazak s poligona. Ostalo je još oko dva kilograma trotila pakiranih u pakete od 200 grama.

Jasna pravila

Prema pravilu, eksploziv koji ostane nakon obuke se uništava. Na poligonu Cerovac eksploziv se uništava u posebnom objektu. Isti je sagrađen još u vrijeme JNA i naši nam sugovornici tvrde kako je napravljen u skladu sa svim pravilima struke. U prostor na kojem se obavlja eksplozija dolazi se jednim zavojitim hodnikom. U prostoriju za opaljenja može stati oko pet osoba. U prostoriji se nalazi rupa u koju se ispušta eksploziv koji se namjerava uništiti. U toj su prostoriji prije detonacije bile tri osobe. Satnik Dlugoš, vojnik Milković i još jedan vojnik.

Vojnik Milković je prije pristupanja paljenju, poštujući sve protokole, potpisao da se osjeća psihički i fizički sposoban za obavljanje zadaće. Za detoniranje trotilnih paketa korišteni su sporogoreći štapin i inicijalna kapisla. Centimetar sporogorećeg štapina izgara između jedne i jedne i pol sekunde. U ovom slučaju s koluta je odrezano oko 60 cm štapina. Dakle, nakon paljenja štapina inženjerac ima sasvim dovoljno vremena maknuti se od mjesta detonacije i skloniti na sigurno.

Istraga koluta štapina

Za paljenje štapina koriste se minerske šibice. Neposredno prije negoli je vojnik Milković zapalio šibicu i prislonio je na štapin, drugi je vojnik krenuo prema izlazu iz prostorije. Prema proceduri, inženjerac drži eksploziv u ruci, pali štapin, spušta eksploziv u rupu i odlazi u zaklon. Milković je zapalio štapin i nakon samo par sekundi trotil mu je eksplodirao u ruci. Ovako brza aktivacija kapisle koja je umetnuta u eksploziv naše stručne sugovornike navodi na zaključak da je greška na sporogorećem štapinu. Naime, postoji mogućnost da je na dijelu štapina bio neki kvar te je isti munjevito izgorio. Pripadnici kriminalističke Vojne policije sada će morati ispitati stanje koluta štapina s kojeg odrezan komad koji je korišten u srijedu kako bi se utvrdilo u kojem je on stanju. Kako saznajemo, u srijedu je prije kobnog paljenja istim tim štapinom obavljeno nekoliko uništavanja i sve je proteklo dobro. Prije posljednjog paljenja obavljeno je testiranje štapina i sve je bilo u redu. No, pitanje je hoće li se moći utvrditi pravo stanje štapina jer je moguće da je na kolutu od tri metra samo, primjerice, 20 centimetara u lošem stanju i da je upravo taj dio uništen u eksploziji.

Druga mogućnost je kvar na inicijalnoj kapisli. Naši nam sugovornici tvrde da su kapisle stare dvadesetak godina, što za ovo sredstvo nije presudan podatak. Naime, starost ne utječe na njezine performanse. Budući da su i štapin i kapisla uništeni u eksploziji, nemoguće je utvrditi kakva je bila njihova tehnička ispravnost. Sam eksploziv takvog je sastava da je gotovo nemoguće da je on skrivio preuranjenu eksploziju. Naime, trotil podnaša udarce i druge fizičke radnje te otvorenu vatru i ne može eksplodirati sam od sebe.

Iskusan instruktor

Fokus u istrazi bit će, naravno, i na ljudskom faktoru kako bi se utvrdilo jesu li instruktor ili vojnik napravili pogrešku koja je dovela do eksplozije. Naši nam sugovornici tvrde kako obuku s polaznicima časničke škole obavljaju najbolji instruktori u Hrvatskoj vojsci.

Satnik Dlugoš je inženjer sigurnosti rada i više od deset godina radi na obuci mladih vojnika. Oni koji ga poznaju tvrde kako nema šanse da je išta prepustio slučaju, improvizirao ili radio mimo pravila. Vojnik Milković je, prema našim informacijama, bio među najboljim vojnicima, isticao se i strogo pazio na procedure, stoga naši sugovornici sumnjaju da bi radio nešto protiv pravila, posebno u situaciji kada se vrši opaljenje.

Što se zaista dogodilo u srijedu na vojnom poligonu Cerovac i je li došlo do kršenja procedura prije i tijekom obuke, pokušat će utvrditi tri osnovana povjerenstva i kriminalisti Vojne policije.

Vojnik Josip Milković i dalje u teškom stanju. Liječnici: Nažalost, nije ništa bolje

Stanje Josipa Milkovića, 23-godišnjeg Vrličanina, koji je pretrpio strašne ozljede u eksploziji na poligonu Cerovac, izuzetno je teško i, nažalost, jučer, 24 sata nakon nesreće, nije bilo pozitivnog pomaka. Nitko, pa ni liječnici Opće bolnice Karlovac, koji su neprekidno uz njega, u ovom trenutku ne mogu predvidjeti kako će njegovo tijelo odreagirati na tešku traumu koju je pretrpjelo.

- Nažalost, nije ništa bolje. Stanje je nepromijenjeno, i dalje je životno ugrožen. Neprestano su u tijeku svi postupci reanimacije i intenzivnog liječenja - rekao je dr. Suad Crnica, sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac, koji se suzdržao od bilo kakvih prognoza.

- Sve sada ovisi o snazi njegova tijela. Možemo samo čekati - zaključio je dr. Crnica.

Ozlijeđeni vojnik trebao bi na nastavak liječenja biti premješten u KB Dubrava, gdje bi mu tamošnji stručnjaci, maksilofacijalni kirurzi, trebali sanirati teške ozljede glave i lica, no zbog njegova teškog stanja još nije poznato kada će transport biti moguć. (M.P.)

...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:13