EU O ULOZI HRVATSKE PREMIJERKE

Za europske čelnike liderica Hrvatske Jadranka Kosor je ugodno iznenađenje

Europski lideri posebno naglašavaju dogovor o načinu rješavanja dugogodišnjeg spora sa Slovenijom putem međunarodne arbitraže
 AFP

Lideri Europske Unije, pogotovo oni iz redova konzervativaca i demokršćana, nisu propustili niti jednu priliku da za uspjeh Hrvatske, koji dovodi do zaključenja pristupnih pregovora, posebno pohvale predsjednicu Vlade Jadranku Kosor. Za mnoge europske lidere ona je pozitivno iznenađenje.

Prije točno dvije godine kada je tadašnji premijer Ivo Sanader, na iznenađenje mnogih u EU, podnio ostavku, situacija se činila nepredvidljivom.

Pregovore Hrvatske i EU blokirala je Slovenija, neki su se pribojavali da će HDZ “skrenuti još desnije” ili raspasti se, a nitko nije niti slutio što bi mogli biti pravi razlozi Sanaderova odlaska. Sanader je do toga dana bio jedan od najomiljenijih političara u Bruxellesu. U svojoj izjavi o Sanaderu nakon ostavke Barroso mu je posebno zahvalio na suradnji i ocijenio Sanaderovu ulogu kao povijesnu. Jadranka Kosor nije bila poznata među europskim liderima, ali činjenica da ju je Ivo Sanader osobno izabrao za nasljednicu i u HDZ-u i na čelu Vlade u Bruxellesu je primljena kao najava da će Vlada nastaviti s istom ili sličnom politikom.

Spor sa Slovenijom

Jadranka Kosor je brzo krenula u rješavanje prepreka koje su Hrvatsku kočile u procesu pregovora o članstvu u EU. Europski lideri posebno naglašavaju dogovor o načinu rješavanja dugogodišnjeg spora sa Slovenijom putem međunarodne arbitraže. EU, posebno švedska vlada, ali i Sjedinjene Američke Države odigrali su u tome važnu ulogu. Jadranka Kosor u njihovim je očima pokazala hrabrost i odlučnost. Nadležne institucije počele su procesuirati najvažnije slučajeve korupcije na visokoj razini i u tome nisu bile ometane, nego ih je političko vodstvo ohrabrivalo. Hrvatska je pojačala suradnju s Haaškim sudom i bez oklijevanja preuzela obvezu procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima, posebno onih slučajeva u kojima su Hrvati počinitelji.

Spremni pomogati

U dokumentima EU ističe se kako je pohvaljena uloga premijerke Kosor koja je, kako je pisao iz Zagreba jedan visoki diplomat EU, ušla u sukob s nekim udrugama branitelja koji se boje gubitka privilegija, kao i s nekim stranačkim kolegama.

Sve su to razlozi zbog kojih je Kosor postala omiljena među liderima EU. Oni su također spremni i dalje pomagati hrvatskoj premijerki i predsjednici HDZ-a.

Ipak, kada krene izborna kampanja u Hrvatskoj, lideri institucija EU držat će se po strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:39