POSTAJEMO 28. ČLANICA

Za dogovor u EU nedostaje još samo jedna, ali bitna rečenica

U četvrtak i petak u Bruxellesu će se održati summit na kojem će jedna od tema biti i Hrvatska. Njemačka i Francuska inzistiraju da se u tekst stavi klauzula o mjerama Vijeća Europske Unije
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Ministri Europske Unije razgovarat će danas i sutra na sastanku u Luxembourgu i o zaključenju pregovora s Hrvatskom iako se ovaj put ne očekuje zaključenje nekog od četiri poglavlja.

Prema izvorima iz EU, sve ide u pravcu zaključenja pregovora do 30. lipnja ili na taj dan, što bi i dalje formalno bilo tijekom mađarskog predsjedanja EU. Ministri će razgovarati i o pripremi summita šefova država ili vlada Unije koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu i na kojem će biti rasprave i o Hrvatskoj. Na tom bi se summitu trebao politički s najviše razine EU podržati datum članstva Hrvatske 1. srpnja 2013.

Poglavlje 35

Europska je komisija predložila zaključenje pregovora te državama članicama uputila Nacrt zajedničkih stajališta iz četiriju poglavlja. Oko poglavlja 8, tržišno natjecanje, nema sporova među državama članicama. Poglavlje 23, pravosuđe i temeljna prava, također je prihvatljivo svim državama EU kad je o sadržaju riječ, ali se s njegovim zatvaranjem ne mogu složiti sve dok se ne dogovore svi mehanizmi monitoringa nakon zaključenja pregovora do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo.

Mehanizmi monitoringa i zaštitne klauzule predmet su rasprave među državama članicama u vezi s poglavljem 35, ostala pitanja.

Europska komisija je i u Nacrtu zajedničkih stajališta, u koji je Jutarnji list ima uvid, potvrdila da će redovito izvještavati o tome kako Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze do stupanja u članstvo, posebno iz poglavlja o pravosuđu, ali i tržišnom natjecanju. Komisija će svakih šest mjeseci do stupanja u članstvo sastavljati tzv. izvješće o monitoringu, a Hrvatskoj će, po potrebi, slati i tzv. pisma ranog upozorenja.

No, za neke države članice, posebno Njemačku, Francusku, Nizozemsku i Veliku Britaniju, predloženi tekst Europske komisije nije dovoljan jer ne sadrži rečenicu o tome što se može dogoditi ako Hrvatska prestane ispunjavati obveze ili uspori ritam njihova ispunjavanja.

Njemačka i Francuska inzistiraju na tome da se u tekst stavi i njihov zajednički prijedlog da, na osnovi izvješća Europske komisije i uz njezin prijedlog, Vijeće EU može donijeti odgovarajuće mjere.

Stavljanje te rečenice u dokument za zatvaranje ovog poglavlja procjenjuje se kao mogući kompromis koji bi ovih dana mogao biti ključan za zatvaranje pregovora. Tek kada se dogovore sve pojedinosti oko monitoringa i mogućih mjera, neke će države pristati i na zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

Borba protiv korupcije

Kako je prošlog tjedna rekao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na sastanku s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, reforme i borba protiv korucpije u Hrvatskoj ne bi se smjele usporiti nakon zaključenja pregovora. Zato mnoge države EU, pogotovo važne poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Nizozemske, smatraju da je potreban monitoring i nakon zaključenja pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:45