GLASOVI S OLTARA

Za Bandića agitirao samo manji dio klera

Jedna je vjernica u sinjskoj crkvi poručila svećeniku da više brine o vjeri i vjernicima, a manje o politici
 Dorian Horvat / CROPIX

HRVATSKA - Crkva je danas bila podijeljena oko predsjedničkog kandidata Milana Bandića. Dok je jedan dio svećenika otvoreno agitirao za Bandića, drugi su poručili vjernicima da glasuju prema svojoj savjesti, a treći se, pak, u svojim propovjedima uopće nisu osvrnuli na predsjedničke izbore.

Pri samom kraju nedjeljne mise don Tomislav Puljić, župnik u šibenskoj gradskoj četvrti Baldekin uputio je otvorenu političku poruku vjernicima. Podsjetio ih je kako se održavaju izbori za predsjednika te im pritom citirao naslov jednog teksta iz nedjeljnog broja Glasa Koncila koji kaže da su odgovori Milana Bandića bliži vjernicima negoli odgovori Ive Josipovića. - Ništa nisam kazao, samo sam pročitao - lakonski je kazao don Puljić.

Protiv ‘crvene Hrvatske’

U Sinju i Turjacima s oltara su upućene sugestije vjernicima da glasuju za one koji nisu "crveni". Tako je na jutarnjoj misi u 8 sati u sinjskoj crkvi svećenik rekao " nadam se da ćete izabrati predsjednika koji će poštivati i pogane" na što mu je jedna starija gospođa koja redovito pohodi mise uzvratila da se više brine o vjeri i vjernicima, a manje o politici. Turjački svećenik je također s oltara poručio da vjernici trebaju glasovati za one koji ne zastupaju "crvenu Hrvatsku". No, na misi u 11 sati u Svetištu Gospe sinjske, na koju dolaze mladi, gvardijan fra Bože Vuleta je poručio u svojoj propovijedi slijedeće; "svojim krštenjem obvezali smo se na brigu prema svijetu u kojem živimo, te smo dužni ispuniti svoju kršćansku i građansku dužnost izlaskom na izbore." U Otoku, rodnom mjestu generala Norca mjesni župnik nije uopće spominjao izbore, a isto je bilo i u Gali, mjesto nedaleko Otoka.

Bez lobiranja

Osječko svećenstvo na nedjeljnim misnim slavljima na blagdan Krštenja Gospodinova uglavnom se nije doticalo predsjedničkih izbora za trećeg hrvatskog predsjednika. Tek su pojedini na kraju svojih propovjedi vjernike svojih župa podsjetili da su danas izbori rječima "ne zaboravite da su danas izbori".

- Izađite na izbore i ispunite svoju građansku dužnost, te glasajte po svojoj savjesti, tako je glasila poruka izrečena na kraju jučerašnjih misnih slavlja u crkvama na krajnjem istoku Slavonije. Od vjernika se moglo čuti i kako su im njihovi svećenici u najvećem broju slučajeva rekli jedino da je izlazak na predsjedničke izbore, odnosno odlazak na birališta, njihova građanska dužnost. Ni u Brodsko-posavskoj županiji nije bilo dojava o kršenju izbornih pravila baš kao niti naznaka da su svećenici sugerirali vjernicima na misi za kojeg od kandidata da glasuju.

Poštivanje šutnje

Dok se u nekim crkvama u Splitu tijekom jutarnjih misa nije moglo čuti ni riječi o izborima, a kamoli one koje bi pozivale na glasanje za jednog od kandiata , u drugima su svećenici u svojim porukama vjernike upućivali da glasuju po svojoj savjesti čuvajući kršćanske vrijednosti. U crkvama Dubrovačke biskupije svećenici su vjernicima poručili da na predsjedničkim izborima glasaju odgovorno, prema savjesti. Nije zabilježeno da je tijekom bogoslužja itko od propovjednika sugerirao koga treba birati.

Iako je u jeku predsjedničke kampanje u nekim župama Zadarske nadbiskupije bilo sporadičnih ispada svećenika koji su koristeći svetu misu s oltara sugerirali izbor predsjedničkog kandidata, zadarski je kler jučer po svemu sudeći poštovao predizbornu šutnju. - Predizborna je šutnja i to poštujemo- izjavio je Don Emil Bilaver, župnik crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na zadarskoj Puntamici, koji je prethodno na misi početkom siječnja pozvao vjernike da na predsjedničkim izborima odaberu kandidata vjernika, a ne onoga koji je pomagao u pisanju optužnica za hrvatske generale u Haagu. Iskorištavanje crkve za propagiranje svojih osobnih političkih stajališta, don Bilaver je tada pojasnio riječima da crkveni klerici osjećaju dužnost prokomentirati društvene tekovine ne da bi nametnuli svoju volju, nego pokazali pravi put, put svjetla i kršćanskih vrijednosti.

Božanska načela

Dosad se svećenici iz Istre nisu izjašnjavali kojeg bi predsjedničkog kandidata radije na Pantovčaku, a iznimku nisu napravili niti na nedjeljnoj misi tijekom izbornog dana. U pulskoj katedrali vlč. Vilim Grbac na blagdanu Isusova krštenja podsjetio je ljude na vrijednosti tog sakramenta i potrebe življenja u skladu s božanskim načelima.

Kastavski župnik Franjo Jučević na blogu tražio glas za Bandića

Kastavski župnik Franjo Jurčević, inače jedan od najaktivnijih blogera među svećenicima, otvoreno je agitirao za Milana Bandića. Na svom blogu od 2.siječnja prozvao je predsjednika Mesića zašto ne smjenjuje hrvatske generale koji su dali javnu podršku, kako ga on naziva, "crvenom i bledunjavom" Ivi Josipoviću. -Ako četnički vođe i agresori na Hrvatsku javno i jasno izjavljuju i nagovaraju svoje već stoti puta zavedene i slijepe sunarodnjake da glasaju za Ivu Josipovića, onda bi trebalo biti kao sunce jasno svim pravim Hrvatima i hrvatskim državljanima srpske i bilo koje druge nacionalnosti da od ta dva zla uvijek treba birati manje zlo, a to je sada posve sigurno Milan Bandić, poručuje s bloga župnik Jurčević. On u nedelju predvodio i glavnu misu u crkvi u Kastvu, no s oltara nije poslao nikakve poruke vezane uz predsjedničke izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:08