STIGLI KONAČNI SLUŽBENI REZULTATI IZBORA

ZA 20 DANA MORA SE KONSTITUIRATI SABOR Predsjednica počinje konzultacije o mandataru u četvrtak ili petak

Zagreb, 02115.U hotelu Westin odrzana je konferencija i predstavljanje rezultata projekta "Zaposlimo Hrvatsku". Konferenciju su otvarili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednik HGK Luka Burilovic i akademik Zvinko Kusic.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Simunovic / CROPIX

Konačni službeni rezultati izbora danas će biti objavljeni u Narodnim novinama, čime se zaključuje izborni proces. Stoga od danas počinje teći rok od 20 dana u kojem mora biti održano prvo zasjedanje novog saziva Sabora.

Iako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila da će konzultacije o davanju mandata početi nakon što dobije konačne rezultate izbora, u njezinu Uredu jučer nam nisu znali reći kada će to biti.

- Najvjerojatnije će konzultacije biti krajem tjedna, u četvrtak ili petak - rekli su nam na Pantovčaku.

Državno izborno povjerenstvo jučer ujutro je konačne rezultate poslalo Ustavnom sudu koji je nekoliko sati kasnije donio odluku o ustavnosti i zakonitosti izbora.

- Ustavni sud je donio odluku, poslao ju DIP-u i sutra će biti objavljena - potvrdili su nam poslijepodne na Sudu.

Nakon što je zaprimio odluku Suda, DIP o konačnim rezultatima izbora mora izvijestiti predsjednicu države, predsjednika Sabora i Vladu.

Budući da pregovori oko skupljanja većine od 76 saborskih mandata još traju, može se očekivati da nakon prvog kruga konzultacija Predsjednica nikome neće dati mandat za sastavljanje Vlade.

Ustav jasno propisuje da “Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika”.

Niti HDZ-ova Domoljubna koalicija niti SDP-ova Hrvatska raste nemaju potrebnu većinu i o Mostu ovisi tko će biti mandatar - Tomislav Karamarko, Zoran Milanović ili kako se moglo čuti od njihovih dužnosnika - netko treći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:34