TRAGIKOMEDIJA

VUKOVARCI ZGROŽENI 'Ideolog stvaranja Velike Srbije na kraju ispadne nevinašce... KARAMARKO 'Harlekin nam se svima smije'

Plitvice, 310316. Obiljezavanje 25. obljetnice stradanja prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovica na Plitvicama u akciji Krvavi uskrs 91. Kod spomen obiljezja Josipu Jovicu pocast su odali Tomislav Karamarko, Zeljko Reiner i Ante Deur, te brojne udruge i postrojbe.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Komantirajući presudu Vojislavu Šešelju, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je da se 'tragedija pretvorila u tragikomediju.'

- Zanemarimo Šešelja. Ovo je trebala biti presuda velikosrpskoj politici i mislim da je jasno doznačeno hrvatskom narodu, kao i 1991., da se treba uzdati u sebe i ne računati na pomoć međunarodnih elemenata. Kako su promatrali zločine ovdje 91., koji su rađeni uz njihov blagoslov sada su domijeli i presudu na tome tragu – rekao je Penava, koji je upitan i je li Hrvatska učinila dovoljno u prikupljanju dokaza protiv Šešelja, s obzirom na neka mišljenja da nije.

- Mišljenja o tome nisu važna. Važan je rezultat koji je u ovom slučaju poražavajući, ali je na sreću 1995. bio pobjednički i samo to se respektira u svijetu. Danas je žalostan dan za cijeli civilizirani svijet, ali od njega ionako nemamo ništa osim lažnih osmijeha i simpatija – zaključio je Penava.

'Sramotno da ne može biti sramotnije,' rekao je Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i dodao.

- Hag je ovime izvršio harakiri i bilo bi najpametnije da ga UN ugasi. On je bio jedan od ideologa stvaranja Velike Srbije, a danas je proglašen nevinim i time je po mome mišljenju poslana poruka da se zločin isplati ako je u interesu dnevne politike.

Komšić je inače od Oreškovića za njegova posjeta Ovčari tražio da hrvatska Vlada spriječi Srbiji otvaranje poglavlja 23 u predpristupnim pregovorima za ulazak u EU.

- Molim vas to u ime svih logoraša. To nam je neprihvatljivo dok god Srbija ustrajava na tome da bude mini-Haag i želi suditi svima nama na temelju priznanja koja su iznudili pod prisilom i zlostavljanjem, rekao je Komšić, na što je Orešković samo kratko potvrdio da će to biti uvjet od kojeg Hrvatska neće odstupiti.

Predsjednica udruge Vukovarske majke Manda Patko kazala je da nije očekivala oslobađajuću presudu za Šešelja.

- Nisam ovo očekivala. Nadala sam se da će biti barem za nešto osuđen. Ovo je sramota za Haški sud koji je pored svih dokaza za ono što je Šešelj činio donio oslobađajuću presudu. Znam što je sve sa svojom grupom radio u dijelu Vukovara u kojem sam ja živjela, gdje sam i zarobljena, pa mi je utoliko još nevjerojatnije što je oslobođen. Kakav to sud može osloboditi ratnog zločinca? Očito je ovdje riječ o politici – istaknula je Patko.

Karamarko i Kovač zgroženi oslobađanjem Šešelja: Uvredljivo i šokantno za žrtve, razarajuće za proces pomirenja

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je da je zgrožen oslobađajućom presudom Haškog suda Vojislavu Šešelju, a predsjednik Sabora Željko Reiner je izrazio nadu da će do kraja postupka i pravomoćne presude pravda pobijediti.

Tomislav Karamarko je u četvrtak u Plitvicama rekao da je "na mjestu komemoracije Josipu Joviću, prvom poginulom redarstveniku u Domovinskom ratu, konsterniran i zgrožen oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju", kojega smatra "notornim zločincem, uz to i harlekinom koji se smije svima nama, cijelom svijetu i Haškom sudu koji mu nije znao presuditi".

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je izrazio nadu "da je to samo greška suda" jer je presuda nepravomoćna i da će "pravda na kraju pobijediti bez obzira što se radi o sudu koji sudi i po drugim kriterijima, a ne samo pravničkim".

Oslobađajuća presuda izrečena Vojislavu Šešelju uvredljiva je i šokantna za sve žrtve velikosrpske politike i razarajuća za proces pomirenja, ocijenio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Svojom današnjom presudom je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio Vojislava Šešelja od krivnje za zločine protiv čovječnosti. Takva je presuda za sve žrtve agresivne velikosrpske politike uvredljiva i šokantna, a za proces pomirenja među ljudima i susjednim državama razarajuća", istaknuo je Kovač, a prenosi MVEP.

"Svi oni u svijetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i provode politiku nasilnog mijenjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni bianco ček", kazao je dodajući da se sada očekuje odgovarajuća reakcija haškog tužiteljstva.

HAZU: Presuda neće pridonijeti suočavanju Srbije s mračnim stranama svoje nedavne prošlosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s čuđenjem je primila vijest da je Haaški tribunal oslobodio Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice. Notorna je činjenica da je Šešelj, nositelj titule četničkog vojvode, bio glavni poticatelj zločina počinjenih tijekom srpske agresije na Hrvatsku i BiH, te da je sa širenjem zločinačkih ideja o stvaranju velike Srbije i širenjem mržnje nastavio i tijekom suđenja u Haagu i nakon puštanja iz pritvora ne pokazujući nikakvo kajanje niti žaljenje prema žrtvama.

Posebno nas čudi presuda da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem s ciljem progona nesrba iz dijelova Hrvatske i BiH radi stvaranja velike Srbije, kao i zaključak da je projekt stvaranja velike Srbije politički, a ne zločinački cilj.

Ovakva presuda, donijeta upravo na 25. godišnjicu pogibije policajca Josipa Jovića, prve žrtve srpske agresije na Hrvatsku, velika je nepravda prema stotinama tisuća žrtava srpske agresije na Hrvatsku i BiH. Ona neće pridonijeti suočavanju Srbije s mračnim stranama svoje nedavne prošlosti, kao niti pomirenju i smirivanju tenzija na prostoru jugoistočne Europe i mogla bi samo ohrabriti inspiratore i organizatore budućih sukoba u svijetu. To je ujedno i udarac vjerodostojnosti Ujedinjenih naroda kao osnivača Haaškog tribunala i njihovoj misiji da se u svijetu osigura trajan i pravedan mir. Nadamo se da će ova velika nepravda biti ispravljena u drugostupanjskom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41