NOVA NADA

VUJČIĆ NAJAVIO TRAJNO RJEŠENJE ZA FRANAK! Mjere za pomoć dužnicima za nekoliko mjeseci

BUDIMPEŠTA Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u Budimpešti da se nada da će se u roku nekoliko mjeseci izraditi mjere koje će pomoći svim dužnicima u švicarskim francima, čiji dugovi su porasli nakon skoka tečaja franka.

"Radimo na rješenju koje smo izložili", izjavio je Vujčić novinarima u ponedjeljak na marginama konferencije središnjih bankara u Budimpešti.

Hrvatska će ispitati kreditnu sposobnost dužnika i opcije za rješenje tog problema, uključujući i mogućnost restrukturiranja nekih kredita i davanje u dugoročni zakup nekretnina, rekao je guverener.

Krediti u švicarskim francima bili su popularni u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi ranih 2000-ih godina zbog niskih kamatnih stopa, međutim tečajevi su se okrenuli protiv dužnika, povećavši troškove otplate u lokalnoj valuti.

Na pitanje hoće li se to riješiti prije parlamentarnih izbora koji će se održati krajem 2015., Vujčić je rekao: "Cilj je svakako to učiniti u roku od nekoliko mjeseci".

Oko 60.000 ljudi u Hrvatskoj ima kredite u švicarskim francima, uglavnom stambene. Krediti iznose oko 27 milijardi kuna (4 milijarde dolara) ili nešto manje od 8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada, koja se bori s recesijom, rastućom nezaposlenosti i zaduženosti, fiksirala je prošloga tjedna tečaj za dužnike s kreditima u francima na 6,39 kuna za franak na rok od godinu dana, u očekivanju trajnog rješenja.

Ministarstvo financija, središnja banka i poslovne banke počeli su prošlog tjedna raspravljati o mogućnostima. HNB procjenjuje da će banke u ovoj godini zbog fiksiranja tečaja izgubiti oko 400 milijuna kuna prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:29