KRAJ BLOKADE

VUČIĆ ZA HTV 'Jedva čekamo kamione s hrvatskom robom' MILANOVIĆ ZA RTS: 'Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU'

Tko će biti kriv za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU?
 CROPIX

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet, bez ikakvih ograničenja, objavila je Vlada.









Zatvaranjem hrvatsko-srpske granice Zagreb i Beograd zaigrali su vrlo opasnu igru, čiji je ishod u ovom trenutku teško predvidjeti. I dok su odnosi Hrvatske i Srbije potonuli vjerojatno na najnižu točku od završetka Domovinskog rata, u cijelu se priču sada uključuje i EU.

Naime, žrtva hrvatsko-srpskog ekonomskog rata je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je Srbija u travnju 2008. sklopila s EU, čiji je sastavni dio sada i Hrvatska. Taj sporazum uspostavlja zonu slobodne trgovine između EU i Srbije. No, slobodna trgovina između dvije strane posljednjim je odlukama hrvatskih i srbijanskih vlasti narušena. Ne čudi stoga što je iz Bruxellesa jučer poručeno da Europska komisija analizira je li prekršen SSP.

Optužba i sankcije

Oko toga ne postoji jednoglasje ni među hrvatskim stručnjacima s kojima smo razgovarali, među kojima je i više onih koji su svojedobno sudjelovali u sklapanju SSP-a koji je Hrvatska od 2001. do ulaska u punopravno članstvo 2013. imala s EU.

- Obje države su ekonomskim sankcijama prekršile i SSP i neke druge sporazume. Ako takva situacija potraje, pojačat će se i pritisci Europske komisije, posebno prema nama. Ne treba isključiti ni mogućnost da na kraju završimo pred Europskim sudom - upozorava jedan naš sugovornik, inače odličan poznavatelj vanjske politike. Iako srbijanski SSP, kao i ostali međunarodni ugovori, sadrži i odredbe koje omogućuju privremenu suspenziju pojedinih odredbi, na zahtjev jedne ili druge strane, jedan naš izvor, stručnjak za međunarodne odnose, kaže kako se praktično potpuna ekonomska blokada teško može podvesti pod, primjerice, članak 45 SSP-a, koji govori o mogućnosti zabrane ili ograničenja uvoza, izvoza ili tranzita robe ako za to postoje opravdani razlozi.

Različita tumačenja

U najmanju ruku, za tako nešto ni Zagreb ni Beograd nisu poštovali proceduru. K tome, naš sugovornik podsjeća da je ulaskom u EU Hrvatska ovlasti u trgovinskoj politici prenijela na Bruxelles.

- Ovo što se događa predstavlja soliranje jedne članice, Hrvatske i sigurno je da će Europska komisija učiniti sve kako bi se to zaustavilo - naglašava jedan naš sugovornik, dobro upućen u sadržaj SSP-a.

- Ovo što se događa je na granici kršenja SSP-a - smatra Mladen Staničić, profesor na Visokoj školi za međunarodne odnose i diplomaciju.

- SSP je sporazuma sklopljen za normalne okolnosti, a ne za ovakve izvanredne prilike, koje zahtijevaju neke druge instrumente, prije svega bližu suradnju zemalja regije - poručuje Olgica Spevec, koja je sudjelovala u sklapanju hrvatskog SSP-a s EU 2001. godine. Dio naših sugovornika smatra da Hrvatska nije prekršila SSP. - I Mađari su nedavno zatvorili granicu prema Srbiji. A što je s grčkom blokadom Makedonije? Što je s grčkim odnosom prema izbjeglicama, iz čega je i proizašlo sve ovo? - pita jedan naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43